TV-profilen og journalisten Carina Olset valgte i vår å gå ut og være åpen om sykdommen som har plaget henne i flere år: ulcerøs kolitt.

Les også: Snakker ut om tarmsykdommen.

Modig

Ifølge Store medisinske leksikon er ulcerøs kolitt en «kronisk betennelsessykdom i tykktarmens slimhinne», som kan føre til «blødninger og diaré».

Modigheten hun utviste ved å være åpen om sykdommen, har ikke gått ubemerket hen. Nå er hun nominert til prisen «Årets modigste kvinne 2015» som damebladet Tara skal dele ut 20. oktober.

«Det var en journalist fra damebladet Tara, som kunne fortelle at jeg er en av seks damer som er plukket ut og nominert til prisen Årets modigste kvinne 2015! Yes, det stemmer. Modig! Jeg! En av de modigste i Norge! Jeg må ærlig talt si at det var en utrolig hyggelig og uventa telefon å få.», skriver Olset på bloggen sin.

– Jeg ble kjempeglad da jeg fikk telefonen om at jeg er nominert. Og overrasket, ikke minst! Det er veldig stas, sier Olset til iTromsø.

Les også: - Folk trodde jeg var gravid.

Nominert av leserne

Det er leserne av Tara som har nominert Olset til prisen.

– Og det er det som gjør at det er så stas! At det er «vanlige folk» som mener jeg er modig, sier Olset.

Hun har fått enormt mange tilbakemeldinger etter at hun fortalte om hvordan det er å leve med en kronisk sykdom som få vet konsekvensene av, og får fortsatt eposter fra folk med samme sykdom.

– Det er en tabubelagt sykdom som ikke mange snakker om, og jeg tror jeg ble nominert for at jeg snakket om hvor vanskelig livet kan være, selv om alt ser fint ut utenfra. Jeg har skjønt ut fra responsen jeg har fått at det har hjulpet andre at jeg har vært åpen, og det er en god følelse, sier Olset.

Les også: NRK-Carina mottok hetsbrev.

Føler seg som vinner

Hun opplever også at det har blitt lettere for henne selv å være åpen - nå trenger hun ikke lenger å forklare så mye.

– Jeg var i utgangspunktet litt redd for å snakke om sykdommen, men det har vært kjempemange gode tilbakemeldinger, og jeg har ikke fått noe negativt.

– Hvordan kommer det til å føles dersom du blir kåret til Norges modigste kvinne?

– Det er umulig å si. Jeg synes det er stort å være en av de seks nominerte, og jeg føler at jeg har vunnet uansett, sier hun.

- Fortjener det

Taras sjefrekdaktør forteller at mange av bladets lesere nominerte Carina Olset til kåringen av Årets modigste kvinne, og juryen var enstemmig på at motet hennes fortjente en finaleplass.

- For oss veide det ekstra tungt at hun kunne ha latt være å fortelle om den tabubelagte sykdommen sin og dermed bevart "fasaden". I stedet valgte hun å være åpen og gå i detalj om hvordan det er å leve med en så sosialt hemmende sykdom, og dermed kan hun være med på å lette byrden for andre i samme situasjon, sier Pettersen.

- Det synes vi er veldig modig gjort, og vi er stolte over å ha henne som finalist i Tara-kåringen Årets modigste kvinne 2015 sammen med fem andre verdige kandidater. Vinneren kåres under Taras 10-årsjubileumsfest på Latter 20. oktober, avslutter Pettersen.