Knut Berg Jenssen er en av få personer i Tromsø som har lisens fra Luftfartstilsynet til å benytte seg av RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems, luftfartøy som ikke har fører om bord). Han flyr drone flere ganger i uken i tilknytning til firmaet han driver.

Lørdag fikk han seg litt av en overraskelse da han kom over en artikkel som nordlys.no hadde publisert med overskriften «Slik ser det ut fra lufta når nærmere 150 unger koser seg på turnering». Artikkelen omhandler en turnering som Skarp og Troms Fotballklubb arrangerte for barn mellom fem og seks år i Skarphallen. Skarp hadde nemlig benyttet seg av en drone for å filme turneringen. Det fikk Berg Jenssen til å reagere kraftig.

Les også: Livsfarlig droneflyging like ved flyplassen

– Kan treffe et barn

– Den fløy rett over hodene på barna. Det går ikke an. Det er fullstendig ulovlig. Dronen kan falle ned og i verste fall treffe et barn, sier Berg Jenssen.

Han forklarer videre at det er strenge krav for dem som skal benytte seg av drone.

– Det er ikke lov å fly over en forsamling med folk, fordi risikoen er altfor stor. En privatperson har kun lov å fly drone som lek, sport eller som rekreasjon. Med en gang man tar bilder eller filmer, er det nyttebruk og det man produserer kan ikke brukes til noe uten at man bryter luftfartsloven, sier han.

Les også: Anmelder droneflyging

– Hodeløst

Selv filmer han ofte med drone på byggeplasser, hvor de ansatte har verneutstyr og hjelm. Han forklarer at det da er liten fare for at det skal gå galt.

– Men det skal ingenting til før det skjer et uhell. Hvis eventuelt en av motorene slutter å virke, går dronen rett ned. Den kan skade noen, kanskje for livet, sier han.

Da Knut Berg Jenssen oppdaget videoen på Nordlys sin hjemmeside, la han ut en lengre post på Facebook hvor han blant annet tagget journalisten som hadde skrevet artikkelen.

– Det er så hodeløst som det kan være. Man har kontroll, helt til det går galt, sier han.

Jenssen sier til iTromsø at han vurderer å anmelde Skarp.

Les også: Droner over folkemengder blir forbudt

– Legger oss flate

Martin Antonsen i Skarp forteller at de har tatt konsekvensene og legger seg langflat.

– Vi har i ettertid sett at vi ikke hadde lov til dette, og filmene er fjernet både fra Facebook og Nordlys, sier Antonsen.

Han forteller at han selv ikke visste om reglene rundt droneflyging, og ingen som var til stede på turneringen reagerte på dronen.

– Man må se konteksten rundt det hele. Det er noen ildsjeler som har dratt i gang en fotballturnering, og hele vårt fokus lå på det. Vi er foreldre som gjør dette på frivillig basis, og vi har ikke all verdens kapasitet. Vårt fokus var på å dra i gang en fotballturnering for ungene, og det har vist seg at vi ikke har hatt kontroll på dette med dronene. Vi legger oss langflat, sier Antonsen og legger til:

– Dette er ikke noe vi skal gjøre igjen. Reglene rundt droneflyging var ikke i tankene mine. Det var kun gjort som er artig sak, sier Antonsen.

Nyhetsredaktør i Nordlys, Jostein Larsen Østring, forteller at det var naturlig for dem å trekke videoen da Skarp gjorde det samme.

– Videoen er tatt opp av Skarp og er sånn sett deres eiendom. Dette er en sak man lærer av til neste gang. Drone er noe nytt, og vi vil nok se flere eksempler på at regelverket blir brutt. Det gjelder å ta med seg denne erfaringen videre, også for oss redaktører, sier Østring.