Det var i mai i år at en mann i 30-årene ble pågrepet og mistenkt for overgrep i en barnehage i Tromsø.

Det hele startet etter en bekymringsmelding. Den siktede hadde da jobbet i den aktuelle barnehagen i åtte år og ble pågrepet på jobb 6. mai.

Gjentatte seksuelle overgrep

Politiet har hatt bistand fra Kripos til både etterforskningsledelsen og gjennomføringen av dommeravhør.

Politiet mener at siktedes modus har vært å utsette barn for overgrep i forbindelse med, eller i forlengelse av, lek og stellesituasjoner. Siktelsen omfatter blant annet gjentatte seksuelle overgrep mot flere barn og under særdeles skjerpende omstendigheter forledet barn til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd. Alle overgrepene skal ha skjedd i barnehagen hvor han jobbet og det eldste forholdet i siktelsen antas å ligge inntil 3 år tilbake i tid.

Bilder

Politiet har også under etterforskningen funnet mer enn 40 bilder av barn i den aktuelle barnehagen hjemme hos den siktede. Ifølge VG mener politiet at mannen skal ha tatt bilder av barna med mobiltelefonen uten at kollegaene merket det. Politiet har tidligere opplyst at det er ingen indikasjoner om at materialet er delt.

Strafferammen på de mest alvorlige forholdene i siktelsen er på 21 års fengsel. Siktelsen gjelder også besittelse av barnepornografi.

Utvidet siktelse

20. mai ble mannen siktet for overgrep mot 11 barn, men siktelsen har senere blitt utvidet flere ganger. Han er nå siktet for overgrep mot totalt 19 barn.

– Erkjenner straffskyld for mange poster

Saken er nå ferdig etterforsket og sendt til Troms og Finnmark statsadvokatembeter. På grunn av sakens alvorlighet er det Riksadvokaten som tar ut tiltale. Statsadvokat Gøril Lund bekrefter at de vil sende saken videre denne uken.

– Innstillingen overfor Riksadvokaten er ikke offentlig. Derfor kan jeg ikke utdype hva det er konkludert med i saken, sier Lund til iTromsø.

Det er gjennomført totalt syv avhør av siktede, og Lund forteller at han har bidratt langt på vei med informasjon.

– I avhørene har han erkjent straffskyld for mange av postene, sier hun.

TIL RIKSADVOKATEN: Statsadvokat Gøril Lund bekrefter at saken blir sendt videre til Riksadvokaten denne uka. FOTO: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen