Fredag formiddag var det en kriseøvelse på Tinghuset. Målet med øvelsen var å håndtere en krisesituasjon. Etter øvelsen skal de ansatte på tinghuset se på hvilke rutiner de kan forbedre.

SE VIDEO FRA ØVELSEN

Trenger ikke være terror

Da alarmen gikk var scenarioet at det hadde skjedd en propaneksplosjon i forbindelse med sveising.

– Det som er viktig for oss er å øve på en konkret ulykkeshendelse. Vi er nødt til å være forberedt på at noe alvorlig kan skje, forteller førstelagmann i Hålogaland lagmannsrett Arild Oskar Eidesen.

Scenarioet ville ikke ha vært mye annerledes dersom det hadde vært en terrorbombe som hadde gått av.

– En eksplosjon er en eksplosjon. Det er ingen vits å blåse opp dette ved å dra inn en terroraksjon.

Fokus på utvikling

Tinghuset har aldri før hatt en sikkerhetsøvelse så stor som kriseøvelsen på fredag.

– Det hender ofte at vi har mindre øvelser, men da er det mest bare teori, sier Eidesen.

– Hvorfor har dere denne store kriseøvelsen først nå?

– Det er ingen sammenheng med noe spesielt som har skjedd. Vi har fokus på å bli bedre på å utvikle beredskapen i samfunnet. Vi må følge med på utviklingen og være opptatt av at rutinene i samfunnet skal fungere i tilfelle det skulle skje noe, sier sorenskriver i Nord Troms tingrett Unni Sandbukt.

Han forteller at kriseøvelsen inngikk i en flertrinnsprosess hvor de tidligere har snakket med ansatte om sikkerhet, satt opp sikkerhetskort på tinghuset, og hatt møter med utrykkingsetatene.

– Beredskap og sikkerhet blir stadig et viktigere tema i samfunnet generelt. Alle offentlige bygg og institusjoner er nødt til å ta dette alvorlig, og gradvis trappe opp forberedelsesarbeidet på at noe kan gå galt, forteller Eidesen.

Foto: Ronald Johansen
Foto: Ronald Johansen