Teknologibygget til 437 millioner kroner har vært forfulgt av uhell etter at det ble tatt i bruk i fjor høst.

Utfordringer

I april i år var det en eksplosjon i en transformator på et datarom. Det oppsto brann som følge av eksplosjonen og Teknologibygget måtte evakueres på grunn av røykutvikling. Ingen personer kom til skade.

I begynnelsen av oktober skjedde det nok et uhell. Da fosset det vann inn i bygget som følge av en vannlekkasje. Enkelte steder sto vannet nesten en halv meter høyt. Strømmen måtte kuttes i deler av Teknologibygget, og det ble stengt.

– Det er Statsbygg som bygger, og vi overtar når det står ferdig. Det har vært noen utfordringer gjennom hele byggefasen, og vi har ikke overtatt bygget ennå, sier bygg- og eiendomsdirektør Erland Loso på UiT – Norges arktiske universitet.

Avklarer ansvar

Rundt 600 studenter og 200 ansatte har tilhold i Teknologibygget.

– Uhellene skaper små friksjoner hele tiden. Det med vannlekkasjen kunne ingen forutse. Vi driver med undervisning og forskning samtidig som det foregår byggearbeider. Det er ingen gunstig kombinasjon.

Når UiT overtar den siste tilveksten på campus i Breivika, kan ikke Loso si i dag. Vannlekkasjen for en måned siden førte til nok en utsettelse. Ansvaret for vannlekkasjen må blant annet avklares først.

– Spørsmålet er hvem som har ansvar for hva. Vi har tatt bygget i bruk, men har ikke overtatt det fra Statsbygg, som er byggherre. Det er de som fortsatt har ansvaret. Ideelt sett skulle vi overtatt Teknologibygget i fjor høst, men det er en del ting som ikke er ferdigstilt ennå.

Ikke helt A4

Bygg- og eiendomsdirektøren på UiT viser til at dokumentasjonen for bygget som skal være på plass før de kan overta bygget, mangler. Det dreier seg blant annet om tekniske spesifikasjoner og beskrivelser av bygget, materialbruk og elektriske installasjoner.

– Dokumentasjonen er kjempeomfattende og viktig dersom man skal gjøre noe med bygget. Vi har bestilt et komplett bygg som ikke er helt A4. Det inneholder blant annet laboratorier og skipssimulator. Bygget er oppe og går til tross for vannlekkasjen, men skadene må kartlegges og oppryddingsarbeidet etter lekkasjen må være avsluttet, før vi kan overta, sier Erland Loso.

Det har ikke lykkes iTromsø å få kommentar fra Statsbygg.

Vannlekkasje: 8. oktober flommet store vannmengder inn i Teknologibygget som påførte installasjoner skader. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen
Utfordringer: Bygg- og eiendomsdirektør Erland Loso på UiT innrømmer at de har hatt utfordringer med det nye Teknologibygget. Foto: Karine Nigar Aarskog