Sliter med lukt og støy fra pumpehus

Slakter kommunens håndtering

I november i fjor flyttet Geir Pedersen inn i sin splitter nye leilighet i Balsfjordvinden 3. Siden den tid har han vært plaget av during og kloakklukt fra kommunens pumpehus like ved.

UGUNSTIG PLASSERING: Geir Pedersen bor i leiligheten nederst til høyre og har dermed det kommunale pumpehuset (til høyre i bildet) som nærmeste nabo. I tillegg er nabolagets lekeplass lagt like inntil pumpehuset. 

SLITSOMT: Geir Pedersen forteller om en til tider utmattende durelyd som høres fra leiligheten hans i Balsfjordvinden 3. Her er han hjemme i sofaen sammen med dvergschnauzeren Reeba (9). 

nyheter

– Det er en during som gjør meg helt matt i kroppen. Når folk kommer hjem fra jobb om ettermiddagen, starter vibrasjonene. Også store nedbørsmengder bidrar til mer støy, sier Geir Pedersen.

Lukter kloakk

Fra hjørneleiligheten hans i Balsfjordvinden 3 er det knappe fem meter til det kommunale pumpehuset som er hovedpumpestasjonen for kloakk til hele Sør-Tromsøya. Dette var ikke noe Pedersen tenkte over da han kjøpte leiligheten i fjor, men som han fort fikk merke.

– Det var ganske raskt etter innflyttingen at jeg fikk erfare dette. Det er ikke bare støy, men også tidvis kloakklukt derfra som er problemet. Siden den tid har jeg tenkt på om det i det hele tatt kan være lov å bygge en boligblokk så nært et pumpehus, forklarer Pedersen.

Dette er ikke bare et problem for Pedersen, men også for flere andre i sameiet i blokka. Som styreleder tok han derfor kontakt med kommunen på vegne av beboerne allerede i mars.

– Vi fikk ikke noe skriftlig svar på klagen vår, forklarer Pedersen, som for noen uker siden på nytt henvendte seg til Vann og avløp i kommunen.

Ble ikke hørt

I det ene brevet tar Pedersen opp kloakkproblemet, og ber om en snarlig tilbakemelding på hva slags helsefare som er forbundet med kloakklukten som siver ut fra pumpehuset, som man ifølge Pedersen krever Hepatitt B-vaksine for å oppholde seg i. I tillegg til å ligge tett inntil boligblokka, er det også en lekeplass like i nærheten. I et annet brev, sendt samme dag, stiller Pedersen seg kritisk til det han omtaler som en manipulert vibrasjonsmåling rundt pumpehuset foretatt av kommunen 21. oktober.

– Dagen før fikk jeg varsel om at kommunen ville komme for å foreta vibrasjonsmålinger i leiligheten min neste dag mellom klokken 12 og 14, i og med at den ligger nærmest pumpehuset. Jeg gjorde dem oppmerksom på at dette ikke hadde noe for seg, da problemet først oppstår når folk kommer hjem senere på ettermiddagen og det dermed blir belastning på pumpene. Det ble imidlertid ikke tatt hensyn til, forklarer Pedersen.

Kritisk til målingen

Dermed gikk kommunens utsendte i gang med vibrasjonsmålingene. Ifølge Pedersen var det imidlertid så lite sirkulasjon i kloakken på dette tidspunktet at de måtte samle opp vann for så å kjøre pumpene.

– Dette var selvsagt et gunstig tidspunkt for kommunen å foreta målingen på, slik at de slipper å bruke ti millioner kroner på å flytte pumpehuset, påpeker Pedersen.

Like etter at vibrasjonsmålingen var unnagjort, tok styrelederen kontakt med Vann og avløp hos Tromsø kommune via telefon. Der fikk han beskjed av en av etatens driftsingeniører, som ikke selv var til stede under målingen, at duringen var slik den pleide å være.

– Han hevdet også at det ikke ville bli utført flere målinger enn denne fra kommunens side.

Det finner ikke Pedersen seg i. Nå venter han derfor på at kommunen skal ta kontakt med ham etter hans skriftlige henvendelser.

– Jeg forventer et skriftlig svar. Kommunen må gjøre noe med dette og jeg forventer at de foretar en ny vibrasjonsmåling på et tidspunkt der kloakken er belastet. Måten den ble foretatt sist, tar jeg som et signal på at Vann og avløp bevisst går inn for å manipulere målingen, sier Pedersen.

– Målingen var helt reell

Enhetsleder for Vann og avløp i Tromsø kommune avviser påstanden om manipulert vibrasjonsmåling.

– Vi vet at målingene ble foretatt på korrekt måte og dermed var helt reell. Å manipulere en måling er ikke slik kommunen opererer, sier Geir Helø, enhetsleder for Vann og avløp hos Tromsø kommune.

Ifølge Helø blir det for komplisert å forklare hvordan vibrasjonsmålingen ble foretatt, men han er klar på at de som foretok målingene sørget for at de ble gjort slik at det ble målt vibrasjoner ved fullt trykk på pumpene, til tross for at dette skjedde på dagtid.

– Her kom det fram at vibrasjonene var innenfor et akseptabelt støynivå, påpeker enhetslederen.

Han viser for øvrig til at pumpestasjonen ble bygd helt tilbake i 1995, lenge før boligene i området var påtenkt.

– At utbygger i 2013 eller 2014 bygde ei boligblogg fire og en halv meter fra vår pumpestasjon, var derfor utenfor kommunens kontroll, forklarer Helø.

Til tross for dette påpeker Helø at kommunen har brukt både mye tid og penger på å gjøre det de kan for at pumpestasjonen skal være til minst mulig sjenanse for dem som bor i den nærmeste boligblokka.

– Vi har brukt flere hundre tusener av kroner på å gjøre pumpestasjonen mest mulig miljøvennlig, men vi kan ikke flytte den, det vil koste oss titall millioner kroner, fordi vi da også må flytte alle ledningene som fører til stasjonen. Vi skal imidlertid gjøre ytterligere undersøkelser for å se om det ene pumpestativet står helt rett, ettersom det kom mer støy fra den ene pumpa, forklarer han.

Helø lover for øvrig at Geir Pedersen innen kort tid vil få skriftlig svar på sine henvendelser.

– Han vil få svar både på dette med støymålingen og klagen på lukt, som det for øvrig ikke er knyttet noen helsemessige risikoer ved, sier Helø.