Finalistene er klare: Disse kan bli Årets tromsøværing 2015

Etter å ha mottatt 60 forslag på tromsøværinger som fortjener utmerkelsen, er det nå klart hvilke ti kandidater som skal kjempe om tittelen Årets tromsøværing 2015.
nyheter

Lanes: For 30. gang skal iTromsø, sammen med sine lesere, kåre Årets tromsøværing. Som tidligere år har det vært flust av gode kandidater å velge mellom etter at avisas lesere har sendt inn sine forslag.

Opp til leserne

Til slutt har iTromsøs jury kommet fram til ti finalister blant alle nominerte, som nå skal kjempe om tittelen Årets tromsøværing 2015.

Hvem som til slutt stikker av med seieren, er det opp til leserne å avgjøre.

Fra og med onsdag 25. november og til og med søndag 13. desember kan man stemme på sin favoritt. Det gjør man ved å sende IT, etterfulgt av kandidatens fornavn, til 2399. For eksempel IT Jens Johan til 2399. Tjenesten koster 1 krone per SMS. Man kan også avgi sin stemme på iTromsøs facebooksider. Det kan du gjøre ved å trykke her!

Her er kandidatene

Under følger de ti utvalgte og begrunnelsen for deres nominasjon:

Finalist Jens Johan Hjort   Foto: Ronald Johansen

1. Jens Johan Hjort (IT Jens): Gikk av som ordfører i Tromsø i oktober etter fire år. I løpet av den tiden har han gjort seg bemerket som en svært folkekjær ordfører med et stort engasjement for mennesker fra alle samfunnslag. I år har Hjort særlig engasjert seg i skjebnen til fotballspilleren Chuksonyedika ”Chuks” Agbakwue, som i slutten av september ble sendt ut av landet.

Hjort om finaleplassen: - Jeg har bare gjort jobben min som ordfører

Finalist Eirik Junge Eliassen  Foto: Tor Farstad

2. Eirik Junge Eliassen (IT Eirik): Har de siste seks årene vært redaktør for gatemagasinet Virkelig, der han har vært opptatt av å fremme problemene de svakeste i byen strir med. Gjennom en annerledes ledelsesfilosofi har Eliassen vist stor omtanke for sine medmennesker, ved å se hele mennesket, tross deres feil og mangler.

Dette sier Eliassen: - Vi må aldri slutte å gi folk nye sjanser

Finalist Carina Olset  Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen

3. Carina Olset (IT Carina): Valgte i vår å gå ut og være åpen om sykdommen som har plaget henne i flere år, ulcerøs kolitt, en sykdom som har vært svært tabubelagt. Etter at hun sto fram med sykdommen har Olset blitt hyllet for sin ærlighet og modighet, ved å fortelle om hvordan hun nekter å la sykdommen sette premissene for hva hun kan gjøre.

Overrasket Olset: - Det handler om åpenhet

Finalist Oddmar Isaksen (t.v.) og Jonny Hanssen 

4. Oddmar Isaksen og Jonny Hanssen (IT Taxi): De to taxisjåførene reddet livet til en beboer som lå og sov i andre etasje da det begynte å brenne i et bolighus i Tromsdalen i begynnelsen av oktober. De to fikk sammen reddet kvinnen ned fra altanen. Minutter senere smalt det i vinduene og huset var overtent.

Les om taxisjåførene som ble brannhelter

Finalist Alf B. Dahl  Foto: Anita D. Bergfjord

5. Alf B. Dahl (IT Alf): Løp 19 maraton på 19 dager for å samle inn penger til Kirkens Bymisjon. Dahl tilbakela til sammen 800 kilometer på disse dagene, noe som resulterte i at han samlet inn en halv million kroner til Kirkens Bymisjon.

LES OGSÅ: Lidenskap for løping

Finalist Trine Lise Olsen 

6. Trine Lise Olsen (IT Trine): Har i år turnert landet rundt med sitt ærlige og personlige soloshow, ”Æ har rett”. Etter å ha vært et kjent ansikt her nord i flere år, har Olsen endelig fått sitt store, nasjonale gjennombrudd. For dette ble hun nominert til Komiprisen 2015 for ”Årets gjennombrudd”. Olsen er også primus motor for Stand up nord, og sørger dermed for at kjente og mer ukjente stand up-komikere opptrer i Tromsø.

Olsen: - Det koster å dele så mye

Finalist Eliana Lakis   Foto: Privat

7. Eliana Lakis (IT Eliana): Tromsøkvinnen har vist et sterkt engasjement for båtflyktningene i Middelhavet. Tidligere i år var hun med på å arrangere loppemarked til inntekt for dem, noe som resulterte i at det ble samlet inn over 163.000 kroner. I tillegg tok Lakis i begynnelsen av september initiativet til en innsamling på The Edge av klær og ting til flyktningmottak i Troms. Senere samme måned reiste hun ned til den greske øya Lesvos for å jobbe som frivillig og hjelpe flyktningene som kommer til øya med båt.

Lakis: Fortsetter sitt brennende engasjement

Finalist Marit Bockelie.  Foto: Ronald Johansen

8. Marit Bockelie (IT Marit): Den 82 år gamle tromsøkunstneren har for tiden hendene fulle med å bygge sin hittil største mosaikk som skal pryde skolegården på Gyllenborg skole. At arbeidet skjer nærmest på dugnad stopper ikke den driftige pensjonisten. Selv om kunstverket er langt fra ferdig er Bockelie allerede i gang med å planlegge sitt neste verk; ”Dardanellene» som skal smykke muren med samme navn, som for mange er best kjent som Mackbratta.

Bockelie: - Jeg håper alltid at mitt neste verk skal bli mitt beste

Finalist Karl-Erik Iversen   Foto: Ronald Johansen

9. Karl-Erik Iversen (IT Karl-Erik): Den da 21 år gamle mannen reddet i slutten av desember i fjor 87-åringen Kristian Corneliussen etter at han falt i det iskalde vannet på vei om bord i Hurtigbåten. Iversen var lynrask med å hoppe ut i havet da han så hva som hadde skjedd, og fikk tak i Corneliussen akkurat i dét han var på vei under vann. Dermed fikk han berget 87-åringen, som hadde slått hodet sitt under fallet, trygt på land igjen.

LES OGSÅ: Iversen overrasket over finaleplass

FINALIST Tori Stødle 

Som initiativtaker og kunstnerisk leder for pianokonkurransen Top of the world har Stødle i en årrekke sørget for at pianister i verdensklasse har opptrådt i Tromsø. Den tidligere stjernepianisten er den i Tromsø som har bidratt sterkest for å fremme klassisk musikk i byen.

LES OGSÅ: Stødle følger drømmene sine