Årets tromsøværing 2015

– Vi må aldri slutte å gi folk nye sjanser

Eirik Junge Eliassen (46) er opptatt av å se ressursene hvert enkelt menneske er i besittelse av, ikke begrensningene. Det har sikret ham en finaleplass i Årets tromsøværing 2015.

KAN BLI ÅRETS TROMSØVÆRING: Eirik Junge Eliassen er stolt over at folk har lagt merke til den jobben som gatemagasinet «Virkelig» gjør.   Foto: Marius Fiskum

nyheter

– Så hyggelig! Jeg kjenner at jeg er stolt over at folk har sett det arbeidet organisasjonen har gjort, sier Eirik Junge Eliassen når iTromsø forteller at han er en av ti finalister som kjemper om tittelen Årets tromsøværing 2015.

SE LISTEN OVER NOMINERTE OG STEM HER

Eliassen, som i midten av november avslørte at han går av som redaktør for gatemagasinet «Virkelig» etter seks år i redaktørstolen, tar nemlig ikke selv all æren for at han kan bli Årets tromsøværing.

– Jeg har vært ansiktet utad, så skulle jeg få denne utmerkelsen, tenker jeg at det like mye skyldes min posisjon som leder av «Virkelig»-organisasjonen, som det at folk skulle stemme på meg, forklarer Eliassen.

LES OGSÅ: «Virkelig»-sjefen slutter

Ser hele mennesket

46-åringen har fått mye ros for å gi mennesker som sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet en sjanse til å tjene penger. Ifølge Eliassen er dette noe som har falt ham helt naturlig.

– Jeg lærte tidlig å se mennesket bak utfordringene på alle plan, om det var rus, psykiske problemer eller det faktum at folk nettopp hadde kommet ut av fengsel. Jeg så at disse menneskene hadde problemer med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Problemet i dagens samfunn er at vi teller helt feil. Vi teller bare nederlagene, i stedet for å fokusere på hva folk faktisk får til, påpeker den avgåtte «Virkelig»-redaktøren, før han legger til:

– Istedenfor å fokusere på at arbeidstakeren var borte fra jobb to dager i forrige uke, burde vi heller fokusere på at vedkommende faktisk klarte å være på jobb tre dager den uka. Folk er først og fremst mennesker, ikke produsenter. Skal vi forme gode mennesker, må vi begynne å telle det de mestrer, ikke nederlagene.

LES OGSÅ: Romsaas er blitt kåret til Årets tromsøværing

– Betydd enormt mye

Han mener mye av grunnen til at så mange står utenfor arbeidslivet i dag skyldes nettopp arbeidsgiverne.

– Samfunnet er for lite flink til å se ressurser i mennesker som av en eller annen grunn har falt utenfor arbeidslivet, kanskje fordi de ikke er i stand til å jobbe fulltid. Jobben du gjør definerer deg nemlig i stor grad som menneske. Hva gjør det da med deg dersom ingen har bruk for deg, spør Eliassen.

Når 46-åringen nå skal over i et engasjement i Kirkens Bymisjon, er det med mye ballast fra tiden i «Virkelig».

– Tiden i Virkelig har betydd enormt mye for meg. Ikke bare har jeg lært mye om andre mennesker, men først og fremst om meg selv, og hvordan jeg kan gjøre en forskjell i andre menneskers liv. Jeg tar derfor med meg alle disse visjonene inn i den nye jobben, forklarer Eliassen.

LES OGSÅ: Finalistene er klare: Disse kan bli Årets tromsøværing 2015

– Tøff omsorg

Selv om 46-åringen bryr seg om menneskene han møter, betyr ikke det at han tar på folk med silkehansker.

– Jeg kan bedrive ganske tøff omsorg til tider. Omsorg kan også være å gi folk er ordentlig spark i baken, så jeg er absolutt ikke typen som går rundt med englevinger. Hos meg er det imidlertid ikke begrensninger i hvor mange sjanser jeg kan gi folk. Jeg mener at vi aldri må slutte med å gi folk nye sjanser.