Kommunebudsjettet

Modererer eiendomsskatten

Uklarheter rundt lovligheten fører til at byrådet endrer sitt forslag om økt eiendomsskatt.

BYRÅDET: Torsdag la byrådet fra sitt forslag til kommunebudsjett. 

nyheter

RÅHUSET: – Vi har tidligere basert vårt forslag på et brev fra departementshold om at det er lovlig å øke eiendomsskatten med 2,5 promilleenheter. I ettertid har vi latt kommuneadvokaten gå gjennom lovligheten i Finansdepartementets brev, forteller finansbyråd Jens Ingvald Olsen.

Og det er med bakgrunn i dette at det nå kommer en endring i den foreslåtte skattøren.

LES OGSÅ: – Mitt beste råd er å si opp ansatte

Kunne ikke garantere lovligheten

– Kommuneadvokaten kunne ikke garantere at Finansdepartementets lovfortolkning ville vinne en rettslig prøvning – og da vil ikke vi risikere å bruke store ressurser på en rettssak, sier Olsen.

Endringen sammenlignet med det tidligere forslaget er som følger:

* Eiendomsskatten for bolig økes fra 3,0 til 5,0 promille – i stedet for til 5,5 promille som tidligere lansert.

* Andre eiendommer – næringseiendommer, ubebygde eiendommer, garasjebygg m.m. vil derimot bli økt fra dagens 5,4 til hele 7,0 promille – mot tidligere foreslått 5,5.

* Samtidig ønsker byrådet å øke takstgrunnlaget med 7 prosent – altså ett prosentpoeng mindre enn opprinnelig forslag.

LES OGSÅ: Her skal kommunen kutte kostnader

Lyttet til reaksjoner

– Er det reaksjonene på den kraftige økningen som ligger bak at dere endrer skattøren?

– Det er altså den juridiske vurderingen som ligger til grunn, men det er også blitt tatt hensyn til en del av de innspillene som er kommet fra publikum, sier finansbyråden.

Endringene som følge av den nye foreslåtte eiendomsskatten vil ifølge Olsen gi kommunen omtrent de samme inntektene som også lå til grunn i det opprinnelige endringsforslaget – 86,5 millioner kroner.

– Det som er skjedde er at vi har flyttet litt på postene, opplyser finansbyråd Olsen.

LES OGSÅ: Ikke nok å heve eiendomsskatten

Frykter fordobling

Høyres tidligere gruppeleder og nåværende leder i kommunens kontrollutvalg, Rolleiv Lind, sier at effektene av skatteøkningen er vanskelig å få overblikk over.

– Spesielt gjelder dette skattegrunnlaget. Om man bruker ligningsverdien – som det åpnes for – for å beregne takstgrunnlaget så kan man ende opp med en dobling eller tredobling av eiendomsskatten, sier han.

At det blir en omfordeling av skattepromillene mellom bolig og andre eiendommer tror han ikke vil ha så store konsekvenser.

– Det er for så vidt greit nok at det blir en mer jevn fordeling av skattepromillen mellom bolig og eksempelvis næringseiendommer, sier han.