Årets tromsøværing 2015

– Det handler om åpenhet

Carina Olset (33) hadde aldri sett for seg at hennes åpenhet om en tabubelagt sykdom ville føre med seg så mye oppmerksomhet som det hun opplever.

OVERRASKET: Carina Olset er overrasket over all responsen hun har fått etter at hun fortalte om hvordan den kroniske tarmsykdommen ulcerøs kolitt preger hennes hverdag. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen  Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen

nyheter

Tromsø/Oslo: – Jøss! Det var hyggelig, sier Carina Olset før hun begynner å le.

Da iTromsø tok kontakt med henne, hadde hun ikke fått med seg at hun er blant finalistene til Årets tromsøværing 2015. Det er imidlertid kun få dager siden hun ble tildelt utmerkelsen «Årets forbilde» på Kjendisgallaen i regi av Se og Hør. Tidligere i høst var hun også nominert til prisen «Årets modigste kvinne» av magasinet Tara.

– Jeg var ganske overrasket over at jeg skulle få denne type respons. Det har vært mye, men det er bare hyggelig. Det som betyr mest for meg, er imidlertid alle tilbakemeldingene jeg har fått fra mennesker i samme situasjon, som sier jeg har inspirert dem. Det gjør det hele verdt det, forteller Olset.

Les alt om Årets Tromsøværing her

Snakkes ikke om

Det var i mai at 33-åringen, som opprinnelig er fra Burfjord i Nord-Troms, men som bodde mange år i Tromsø før hun flyttet til Oslo, for første gang snakket offentlig om tarmsykdommen ulcerøs kolitt som har plagd henne de siste årene. Dette skjedde i et foredrag for Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer, der hun åpent fortalte hvordan sykdommen har preget henne. Hun tror hennes åpenhet er årsaken til den massive responsen hun har fått.

– Det handler bare om åpenhet, noe jeg tror folk setter pris på. Særlig når det er snakk om tarm, noe folk ikke snakker om til vanlig. Det viser seg imidlertid at det er veldig mange som enten har en slik sykdom, eller som kjenner noen som har det, forklarer hun.

Det var i 2011 at Carina Olset fikk beskjed av legen om at hun hadde ulcerøs kolitt, en sykdom som oftest rammer unge voksne. Hun hadde da oppdaget blod i avføringen.

– Jeg hadde aldri hørt om sykdommen før, og ikke var jeg så plaget på dette tidspunktet heller. Dermed tenkte jeg ikke så mye på det, ettersom jeg ble bedre av plagene da jeg fikk noen tabletter for dette som jeg skulle ta hver dag, forteller Olset, før hun legger til:

– Så slo sykdommen ut i full blomst i 2013. Da ble det verre.

Mange dårlige dager

Det førte til sykehusinnleggelse, etterfulgt av sykemelding, på grunn av hyppige dobesøk, samtidig som Olset slet med å få i seg næring. Selv om sykdommen er kronisk, noe som betyr at det er noe hun vil måtte leve med resten av livet, er det opp- og nedturer.

– Man kan ha aktive og ikke aktive perioder. I tillegg kan det variere fra person til person hvor hardt angrepet man er. Dessverre er det fortsatt slik at jeg fremdeles har altfor mange dårlige dager.

33-åringen skryter derfor av sjefene sine i NRK, som viser forståelse for sykdommen hennes.

– De er veldig OK. For eksempel kan jeg bruke planleggingsdager til å jobbe hjemmefra. I tillegg er det gull verdt å ha gode kolleger som støtter opp om meg, påpeker Olset.

Selv om arbeidsplassen hennes visste om sykdommen før hun snakket offentlig om den i vår, sitter de nå med langt mer informasjon om Olsets situasjon.

– Jeg har aldri holdt det skjult, men veldig få har visst hva det var og hva sykdommen faktisk innebar, forklarer hun.

Hvem fortjener å bli Årets tromsøværing? Stem her.