Fredag vil meteorologene vil være ekstra på vakt

Været herjer som verst ved morgentimene fredag, og vannstanden vil gradvis øke utover dagen.

Slik har Meteorologisk Institutt illustrert fredagens værbilde.   Foto: Skjermbilde Meteorologisk Institutt

nyheter

Fredag er det både ventet høy vannstand, kuling og høye bølger i Troms. Ifølge Yr vil vannstanden bli vel 30 centimeret lavere enn den rekordhøye vannstanden som rammet Tromsø i 2011 på 2,16 meter - altså 1,86 meter høy.

Selv om vannstanden fortsatt vil øke, vil vinden minke, og stormen vi opplever som sterkest ved morgentimene vil fort avta.

- Meteorologene har fulgt nøye med på været i dag, og den verste vinden var ved 07-tiden. Når formiddagen kommer vil det være betydelig mye mindre vind, sier vakthavende meteorolog, Sjur Wergeland til iTromsø fredag.

Veldig vått

- Meteorologene hadde sendt ut varsel om fase A om at et mulig ekstremvær kunne nå Norge og Tromsø i dag, står dette fortsatt ved lag?

- Nei, det er ikke et ekstremvær vi har med å gjøre. Den sterke vinden var kortvarig, derimot vil vannstanden gradvis øke og her er det ingen endringer fra slik det var meldt i går. Meteorologene vil fortsatt ha det som kalles økt overvåking for været i dag, og være beredt, sier Wergeland.

Vannstanden er estimert til cirka 50 centimeter over nivået som er oppgitt i tidevannstabellene, noe som skyldes lavt lufttrykk, kombinert med nesten fullmåne.

Ifølge Kartverkets tabell som viser havnivået, er det ved totiden fredag at vannstanden vil være på sitt høyeste.

Sammenlignes

Situasjonen fredag blir sammenlignet med ekstremværet "Berit" som var i 25. november i 2011. Det skriver Meteorologisk Institutt på sine sider.

Siden vannstanden er estimert fra 50 til 60 centimeter over nivået oppgitt i tidevannstabellen, går metorologene ut med et fase A-varsel, som betyr økt overvåkning av situasjonen.

Slik deler Meteorologisk Institutt opp ekstremværvarslingen:

Fase A: Melding om økt overvåking før mulig ekstremt vær kan nå Norge. Betyr at meteorologene gir situasjonen spesiell oppmerksomhet. Det er ennå ikke sikkert at det faktisk blir ekstremvær.

Fase B: Meteorologen har avgjort at det blir ekstremvær. Varselet er mer detaljert enn forutgående meldinger. I denne fasen får uværet et navn.

Fase C: Uværet pågår.

Fase D: Uværet over. Opprydding og reparasjoner pågår.
Det sendes varsel når fare for ekstremt vær er over. Varselet skal informere om værutsiktene i de nærmeste døgn med tanke på oppryddinger og reparasjoner.

iTromsø følger saken!