Klimatoppmøte i Nordens Paris

Mens verdens toppledere møtes til klimatoppmøte i Paris de neste to ukene, satser disse to på et mer folkelig toppmøte i Nordens Paris.

FORSMAK: Eivind Høstmark Borge (til venstre) og Svein Gunnar Karlstrøm inviterer til klimatoppmøte i Nordens Paris. Her er de avbildet onsdag på Framtiden i våre henders frokostmøte om klimaendringene.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Sentrum: På klimatoppmøtet i Paris skal verdens land bli enige om hvordan de vil løse klimaproblemet. Målet er å vedta en ny internasjonal avtale om kutt i CO 2-utslippene som skal tre i kraft i 2020.

FNs klimatoppmøte arrangeres fra mandag 30. november til fredag 11. desember. Nå inviterer Framtiden i våre hender, Forum for natur og friluftsliv og Naturvernforbundet i Troms til toppmøte for folk flest i Nordens Paris.

Klima- og energistrategi

Møtet som finner sted om kvelden torsdag 3. desember på Framsenteret vil ta for seg hvordan klimaendringene skal håndteres på regionalt- og lokalt nivå.

– Vi satser på et folkelig toppmøte hvor vi fokuserer på hva som er oppnåelig for folk flest. Vi håper dette kan bli en møteplass mellom det offentlige, folk i gata, næringslivet, politikere og forskere, som en dugnad hvor alle gode krefter settes inn, sier fylkeskoordinator Eivind Høstmark Borge i Forum for natur og friluftsliv.

Programmet for det lokale klimatoppmøtet inneholder både foredra, livesending fra Paris og paneldebatt. I forbindelse med at Troms fylkeskommune skal vedta sin strategi for klima og energi fram mot 2025 vil fylkesråd Ivar B. Prestbakmo (Sp) fortelle om fylkeskommunens ambisjoner. Byrådet i Tromsø vil ta for seg eksempler fra Nordens Paris om klimaansvar i praksis, mens direktør Jan-Gunnar Winther på Norsk Polarinstitutt starter det lokale klimatoppmøtet med «Klimautfordringer i nord – hva snakker vi om?».

En mulighet

Mens det globale fokuset vil stå sentralt i Paris, er målet for torsdagens møte å se på hvordan kutt i CO 2-utslippene påvirker oss lokalt. Tromsø kommunestyre har vedtatt å redusere klimagassutslippene med hele 50 prosent.

– Vi satser på innledere med ulike ståsted og vinklinger, som har forslag til mulige løsninger. Vi kan ikke la muligheten gå fra oss i Paris, og vi må se på hvordan vi kan møte dette lokalt i Troms og Tromsø, sier Borge.

Direkterapport

Viserektoren på UiT tar for seg vitenskapens rolle i klimadugnaden i nord, mens Framtiden i våre hender tar for seg konkrete tiltak og virkemidler for grønn omstilling i Troms. Det blir livesending fra klimamøtet i Paris, med blant andre leder Silje Lundberg i Naturvernforbundet i Troms.

– Hun og Lars Haltbrekken (leder i Norges Naturvernforbund, red.anm.) vil gi oss en direkterapport fra Paris. De skal være der hele tiden og kan fortelle om hva som forventes der og her hjemme.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter