– Hun har vært veldig heldig

Tromsøartisten Aggie «Frost» Petersons mor bor midt i skredområdet på Svalbard. Da huset ble tatt av skredet og begynte å seile nedover holdt hun seg fast i et hjørne.

Unnslapp: Eva Grøndal, Aggie Petersons mor, unnslapp så vidt skredet da huset hennes ble tatt. FOTO: Privat 

Aggie Peterson.  Foto: KNUT JENSSEN

nyheter

Tromsøartisten Aggie Peterson fikk en ekstra nær opplevelse av snøskredet på Svalbard. Hennes mor, Eva grøndal, bor midt i skredområdet og unnslapp så vidt skredet.

– Hun har vært veldig heldig. Takk og lov for at alt gikk fint, sier Peterson.

Les også: Ti hus tatt av ras på Svalbard

Ringte rett etter skredet

NRK opplyser at Grøndal skal ha holdt seg fast i et hjørne av huset da bygningen begynte å seile nedover. Hun klatret så ut av stuevinduet og ut på snøen. Utenfor var hele sidebygget helt borte.

– Hun ringte rett etter at det hadde skjedd og da bare prøvde jeg å forstå omfanget av det hele. Hun ba meg da om å videreformidle til resten av familien at hun var i god behold slik at hun selv kunne finne varme klær, komme seg i sikkerhet og hjelpe andre, forteller Peterson.

Bekymret for andre

Peterson forteller at både hun og Grøndal er bekymret for de øvrige husene i området.

– Det er jo først nå vi begynner å se omfanget av det hele, og jeg vet at mamma var ganske bekymret for hvordan det hadde gått ellers og er ganske stresset over hvordan det har gått med naboene, sier hun og legger til at det bor mange folk i nabolaget.

– Det bor masse folk der og de fleste var antakeligvis hjemme. Mamma sa også at hun regnet med at de fleste befant seg innendørs når skredet gikk.

Les også: Barn alvorlig skadd på Svalbard

Skulle til Tromsø

Grøndal har bodd på Svalbard i åtte år, og skulle søndag reise til Tromsø for å besøke Peterson og deres familie i Tromsø.

– Mamma skulle komme hit i morgen, men det er ikke avklart nå om hun kommer eller ikke. Hun har jo alle tingene sine i huset som per nå befinner seg i et område som ikke er sikkert. Nå tror jeg bare alle må få summet seg og jeg tror nok de fleste tenker at folk er det viktigste. Dette får være fokus først, også får vi ta det andre som det kommer. Det viktigste er at mamma er i god behold, sier Peterson og beskriver situasjonen som ubehagelig.

– Det var veldig nært og ganske ekkelt. Nå skal familien samles her også får vi se hva det blir til. Jeg håper folk hadde reist på ferie og at alt har gått bra.