Strandveien: Multikunstneren Marit Bockelie (82) gikk til topps blant ti kandidater som var nominert til Årets tromsøværing. Dermed føyer den spreke tromsøkvinnen seg inn som nummer 30 i rekken av kåringer siden 1986.

Årviss tradisjon

Bockelie konkurrerte om hederstittelen mot blant andre tidligere ordfører Jens Johan Hjort. Hun trodde hun ikke hadde noen muligheter mot ham.

– Da jeg så hvilke kandidater jeg skulle konkurrere mot, trodde jeg ikke jeg hadde en sjanse. Jeg synes det er helt fantastisk at det ble meg i år. Det er jo noe å bli Årets tromsøværing, jeg må bare takke for utnevnelsen, sier den glade vinneren.

Med utnevnelsen følger en gavesjekk og en tegning av vinneren laget av iTromsøs tegner Odd Klaudiussen. Bockelie satte pris på tegningen.

– Den er suveren, med kjempefine farger. Det er ikke noe slurv, sier hun til Klaudiussen.

I alle hjem

Hver julaften siden 1986 har iTromsø hatt tradisjon for å presentere Årets tromsøværing. Tittelen Årets tromsøværing henger høyt fordi det er byens egne innbyggere som har stemt fram den som gjør seg fortjent til hedersbevisningen.

I statuttene for hvem som kan bli nominert heter det at den som kåres til tittelen, må ha gjort noe positivt for bysamfunnet, utført en prestasjon som har hjulpet andre eller utmerket seg på en særskilt god måte.

Marit Bockelie har gjort seg bemerket som en kunstner med sterke røtter i Tromsø, noe som har avspeilet seg i kunsten hun har lagt opp gjennom årene.

– Marit Bockelie definerer hva det vil si å være tromsøværing. Hennes grafikk med Tromsø-motiv hang på veggene på da jeg bodde på elevheimen på Strandveien, og bildene er synonymt med ethvert tromsøhjem, sa iTromsø-redaktøren.

Vil bli sett

Mens bildene hennes pryder veggene i mangt et Tromsø-husene er det nå store yttervegger som er blitt hennes utstillingsplass. De senere årene er det store mosaikkbilder Bockelie har viet sine skapende krefter til, noe som har ført til gigantiske mosaikker på en husvegg på Storgatbakken og på sørveggen til Torgsenteret.

– Jeg vil gjøre Tromsø til noe spesielt med bildene mine. Jeg vil lage kunst som kan stå ute, som blir lagt merke til.

Nå er hun i gang med sin største mosaikk noensinne. Når de enkelte delene er satt sammen blir bildet, med tittelen «Hanen», 13 meter høyt og over seks meter bredt. Det skal pryde sørveggen på Gyllenborg skole. Hun har arbeidet siden i sommer med mosaikken i lokalene til Teoribygget på Strandveien. Kunstverket skal etter planen avdukes til våren.

Mest lokal naturstein

At bildet har tittelen «Hanen», er ikke helt tilfeldig valgt. Hanen får en dominerende plass og skal pryde den øverste delen av mosaikken.

– Den hanen er født på Gyllenborg skole. En lærer tok med noen egg som ble klekket til høner og haner på skolen. Jeg har tatt det beste fra begge hanene og har tegnet når den står, går, svinger med svansen og spiser. Det blir en svartblå hane med rødbrune fjær. Jeg har også vært i Portugal og blitt inspirert av haner, sier hun.

Hvor mange mosaikkbiter som går med til hele mosaikken har Marit Bockelie ikke tall på. Steinene hun bruker er fra Tromsø-området, i tillegg til fargesterke glassbiter fra Italia.

– Det blir en fin veksling melliom matte og blanke steinoverflater som vil gi et spesielt lysspill i overflaten. Mesteparten er naturstein fra Kvaløya og Tromsdalstinden. Noen av dem er mørkegrønne på farge. Når geologene på Tromsø Museum har noe til overs, får jeg hos dem også, sier hun.