Årskavalkade

Hjorts ultimatum

Det politiske året startet med et brak da ordfører Jens Johan Hjort (H) valgte å trekke seg. Den uventede avgjørelsen har siden januar vært et hett og mye omdiskutert tema.

ORDFØRERENS EXIT: Jens Johan Hjort snakker ut om året som har gått, i lys av den overraskende avgjørelsen han tok under Høyres nominasjonsmøte i januar. 

nyheter

SENTRUM: Det kom brått på de fleste da Hjort, under Tromsø Høyres nominasjonsmøte i slutten av januar i år, annonserte at han hadde et nytt forslag til partiets valgliste.

I det overraskende ultimatumet ordføreren stilte, som mange senere har omtalt som et kuppforsøk, ville Hjort ha daværende byråd for finans, Anne Berit Figenschau, på topp på nominasjonslisten foran høstens kommunevalg, ham selv på andreplass og byrådsleder Øyvind Hilmarsen degradert til tredjeplass. På den måten ville Hjort gjøre Figenschau til ny byrådsleder dersom Høyre vant valget.

Viktigere ting i livet

Slik gikk det imidlertid ikke, og med to stemmers overvekt for å fremdeles ha Hjort øverst på lista, valgte både han og Figenschau å trekke seg.

– Det gikk som det gikk på årsmøtet. Det som skjedde etterpå var at jeg skulle rett videre til utdelingen av en heltemedalje til en som hadde risikert livet for å redde sin dykkerkamerat, minnes Hjort om timene etter nominasjonsmøtet.

– Det var en meget sterk opplevelse og en bekreftelse på at det er viktigere ting i livet enn politikk.

Illojalt

Tiden etterpå var preget av blandede reaksjoner fra både partikolleger og velgere, forteller den tidligere ordføreren.

– Det var mange som kom med hyggelige henvendelser og syntes det var synd at det gikk som det gikk. Andre ga uttrykk for at de gjerne skulle sett det ugjort. Noen mente det var illojalt, mens andre mente at jeg kunne gjort det på en annen måte, sier Hjort før han legger til:

– Det har jeg forståelse for, men for meg var det maktpåliggende å si ifra, og dette var siste anledning til å gjøre nettopp det. Jeg skjønner ikke hvordan noen kunne mene at det var uhørt å ta det opp på nominasjonsmøtet. Det var akkurat dette møtet handlet om, og jeg hadde en klar formening om hvordan nominasjonslisten burde se ut.

Dramatisk

Nesten ett år etter omtaler Øyvind Hilmarsen nominasjonsmøtet som det mest dramatiske møtet han noensinne har vært med på.

– Det var et dramatisk møte for meg siden jeg ble forsøkt kastet som byrådslederkandidat. Jeg skulle gjerne sett at innstillingen fra nominasjonskomiteen hadde gått gjennom. Det som skjedde satte sitt preg på Høyre og tromsøpolitikken. Ingen velgere liker uro i partiene, sier Hilmarsen.

Tapte valget

Hjorts exit var starten på en turbulent tid for Tromsø Høyre. Partiet ble kraftig svekket blant Tromsø-velgerne i ukene etter, og det skulle gå hele seks uker før partiet fant en ny ordførerkandidat i Kristian Støback Wilhelmsen.

Da kommunevalget kom i september, tapte Høyre, og flere mente at Hjorts avgang var den grunnleggende årsaken til maktskiftet i kommunen.

– Det gikk ikke godt i valget. Det er ingen god følelse å tape velgernes tillit. Jeg hadde sikkert en aksje i det, men et valg avgjøres ikke av én person og jeg tror ikke resultatet sto og falt på meg. Det beste hadde vært om Høyre hadde fått fornyet tillit, men hvordan det hadde gått dersom jeg hadde stilt som ordførerkandidat ønsker jeg ikke å spekulere i. Jeg hører at det er flere som klandrer meg for tapet, og det må de få lov å mene, men de må også se at jeg hadde et bidrag til at vi kom i posisjon, sier den tidligere ordføreren.

Ny kurs

– Jeg tror vi hadde vunnet valget hvis innstillingen fra nominasjonskomiteen hadde gått gjennom i januar. Kommunen hadde hatt bedre av Høyre-politikk enn den sosialistiske og kommunistiske politikken som nå føres, mener Hilmarsen.

– Klandrer du Hjort for at det ble slik?

– Det var der forslaget kom fra og der uenigheten startet.

– Hvordan er stemningen i partiet nå, nesten ett år etter nominasjonsmøtet?

– Den er sindig, men fattet. Nå jobbes det med å stake ut en kurs for det videre arbeidet, sier den tidligere byrådslederen.

Vemodig

Jens Johan Hjort er klar på at han gjerne skulle sett at resultatet under nominasjonsmøtet ble annerledes, og at det er vemodig å ikke være ordfører i Tromsø lenger.

– Det er sikkert mye jeg kunne gjort annerledes – hvis man tror at man er ufeilbarlig så er man både naiv og arrogant – men jeg skal ta vare på minnene fra en veldig fin tid som ordfører. Jeg har hatt fire fantastiske år. Å være ordfører i Tromsø er som å være en selger med verdens beste produkt. Nå ser jeg fram til å gå løs på noe veldig spennende som partner i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange og styreleder for Festspillene. Jeg ser lyst på fremtiden, sier Hjort.