Maja Sojtaric kaller seg selv «moderat astmatiker» og er ikke spesielt plaget av sykdommen. Men ofte er luftforurensningene i Tromsø så plagsomme at hun har problemer med å oppholde seg utendørs.

Hun og familien bor langs Stakkevollveien, og hun går og sykler ofte til jobben på universitetet.

Les også: Kuldesjokk gir gratis buss på fredag

Syk av forurensninger

– Noen dager kan jeg ikke gå på jobb fordi jeg blir så syk av luften, sier hun.

Spesielt ille er forholdene om vinteren når tørre veier og svevestøv gir dårlig luft som følge av piggdekkbruk.

– Det er absolutt noe man burde ta tak i fra myndighetene. Tenk på hvordan det kan være i nærheten av barnehager og skoler, sier hun.

Hun håper at det vil være mulig å få redusert kjøring med piggdekk til glede for henne og andre som plages av luftveisproblemer.

– For meg er det ille, men det må være langt verre for dem som har alvorlig astma, sier hun.

Les mer: Slår alarm om kraftig forurenset luft i Tromsø (iTromsø Pluss)

Liten forståelse

Hun har registrert at det er liten vilje blant tromsøværinger generelt til å droppe piggdekkene. I dag er det 87 prosent av bilene i byen som ruller rundt med pigger.

– Det ville vært flott å slippe å bruke medisin for å kunne fungere i en by som Tromsø. Men for enkelte virker det være viktigere å få kjøre med piggdekk enn at vi skal kunne puste inn ren luft, sier hun.

Les mer: Jobber på spreng for å tine frosne rør

Hun tror ikke folk i Tromsø er klar over hvor dårlig luftkvaliteten kan være.

– Jeg var i millionbyen San Francisco for tre uker siden – helt uten problemer. Men straks jeg kom tilbake til Tromsø – det man tror er en liten og ren arktisk by – da ble det til at jeg måtte plukke fram inhalatoren igjen, sier Sojtaric.