Her får du verdens beste whisky

På Scandic Ishavshotell er det i dag mange som har tatt turen for å prøve ut noen av de hundresvis med whiskysortene som er tilgjengelige på Arktisk whiskyfestival.

NOTERER NED: Mange sitter i restaurantområdet og noterer seg hvilke smaker de liker og ikke liker.   Foto: Dana Meknas

nyheter

Det er tredje året på rad at festivalarrangør Chris Maile kjører på med whiskyfestival i Tromsø, men han har holdt på langt lengre enn tiden festivalen har vært til i Tromsø.

- 18 ganger har vi avholdt festivalen i Norge med ulike sorter whisky fra hele verden, sier Maile, som er whiskykonsulent.

Han er fornøyd med arrangementets gang så langt, og håper interessen holder seg ut kvelden.

- Folk går rundt fra stand til stand og prøver ulike typer whisky, gjerne etter å få en anbefaling basert på hva de liker fra de kompetente fagfolkene som står der. Deretter noterer de seg hva de synes var godt og hva de vil ha mer eller mindre av. Mange velger også å sette seg ute restaurantområdet i lobbyen.

- Dessuten får de med seg "nosing" glass i inngangspartiet til bruk. Glassen er spesielt utformet med en innsnevring på toppen for å samle aromaen slik at man kan lukte ordentlig på den. Dessuten er de laget for å romme to centiliter, legger han til.

LES OGSÅ: – Jobben har vært både himmel og helvete (Pluss-sak)

Sofistikert festival

En som er glad i whisky og har vært på alle tre festivalene, er Thomas Bremnes. Han synes festivalen er et utrolig flott tiltak.

- Man får prøvd ut mange forskjellige, nye smaker som man kanskje ikke ville prøvd ellers. Den whiskyen som ble kåret "verdens beste singel malt" i år fra Taiwan ville jeg sikkert ikke testet ut ellers, men det gjorde jeg nå og det var bra, for den var god, sier Bremnes.

Og den taiwanske whiskyen falt i smak for flere.

- Den var veldig god. For oss er denne festivalen en tradisjon, vi har vært her alle tre årene. Det er kanskje den eneste festivalen i Tromsø uten høy musikk i bakgrunnen - det er et mer sofistikert arrangement, sier Cato Mortensen og Thomas Anshus.

LES OGSÅ: Ny festival for øl og vin til byen

Individuell smak

Ifølge Maile er hva man synes en god whisky er, svært individuelt.

- Noen sier at den må ha høy alkoholprosent og være røykpreget, andre vil at den skal være mild og lukte godterier og eple eller vanilje. Det avhenger av hvem du spør, sier Maile.

For Ottar Soknes er det særpreget som er avgjørende for hans dom på whiskyen.

- Det må være mye smak, og man må kjenne håndverket. Det fine med whisky og med denne festivalen er at det hører med en historie - man kan spørre de fagfolkene er her om den og lære litt, sier Soknes.

Både han og kameratene synes festivalen er flott, og beskriver stemningen som god.

- Det er stort utvalg og et unikt tilbud for entusiaster og vordende entusiaster. Vi har vel blitt det, sier Einar Kristoffer Eriksen og ler.