Fakkeltogets formål var å vise solidaritet med flyktninger som ankommer Norge, samt sette søkelyset på behandlingen disse får av våre myndigheter, ifølge initiativtaker Ingrid Evertsen.
I overkant av 200 mennesker tok del i marsjen gjennom Storgata, i et kaldt Tromsø sentrum.
LES OGSÅ: Er bekymret for asylsøkerne som blir returnert
– Folkets røst må høres
Fagforbundsleder Bjørn Willumsen sto som arrangør av solidaritetsmarsjen, som ble en realitet blant annet som følge av reaksjoner fra forbundets medlemmer.
– Folkets røst må høres, og dette er vår måte å hekte oss på debatten rundt den politiske behandlingen av flyktninger som kommer til Norge. Flyktningdebatten er det viktigste som skjer her i landet nå, mener Willumsen.
– De er kasteballer
Fakkeltoget ble gjennomført for å vise solidaritet med denne utsatte gruppen, samt å vise misnøye med rikspolitikernes opptreden.
– Vi må ikke gjøre flyktningene til kasteballer, men det er jo nettopp det som skjer nå. Norske myndigheter må vite, og ta ansvar for hva som gjøres, når en rekke flyktninger kastes ut av landet – til en veldig usikker tilværelse og fremtid, sier Willumsen.
LES OGSÅ: Svart, hvitt og nyanser der imellom
Etter toget ble det holdt appeller utenfor domkirka, og talerne inkluderte blant annet forfatter Kjell Kristensen, stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) og filmskaper Knut Erik Jensen.
– Historieløse
Knut Erik Jensen har faktisk erfart å selv være flyktning. Jensen er født i 1940, og hans familie ble drevet på flukt av den tyske okkupasjonsmakten.
– Jeg var bare fire år da, så jeg husker det heldigvis ikke. Men over ti tusen finnmarkinger måtte jo flykte den gang, så jeg synes at uttalelsene til mange sentrale politikere i flyktningdebatten er direkte historieløse. Det virker som om de nettopp har oppdaget at Norge deler frense med Russland, mener filmskaperen.
LES OGSÅ: Vil at kommunen protesterer