Så mannsperson med karnevalsmaske i buskaset ved den dreptes bolig

To vitner forteller i retten om en person de observerte i et buskas utenfor boligen til den drepte Hermod Steinsund kvelden før han ble funnet drept. Mannspersonen hadde maske med bart og briller på seg.

MASKE: En av maskene som ble funnet av politiet hjemme hos tiltalte. Det er funnet påvist DNA fra tiltalte inni masken, sammen med partikler fra patronavfyring. 

nyheter

Det første av de to vitnene forklarer i retten at hun i september 2014 jobbet innen psykisk helsetjeneste i Tromsø, og at hun var på sin faste runde sammen med en kollega i Blomliveien omtrent klokken 19.46 den 22. september, kvelden før den drepte ble funnet i sin bolig i samme gate.

Vitnet forteller at idet bilen svinger forbi avdødes leilighet, treffer billysene en mannsperson som står halvveis inni et buskas ved boligen.

- Personen tar frem hånda og jeg svinger da automatisk litt ut til siden. Han er mørkkledd og går med lue. Det ser også ut som har på seg en maske. En maske med kinner som er røde og hvite, med bart som går opp i en snurr på hver side og to svarte hull som øyne, forklarer vitnet til aktor Lars Fause.

Les alt om rettsaken her!

Opplevde hendelsen som ekkel

Det andre vitnet, som satt sammen med det første vitnet i bilen den aktuelle kvelden, forklarer at det virket som om mannen ønsket å få kontakt med dem.

- Det virket som han kom mot bilen og ville noe. Jeg skulle til å ta ned vinduet, men da jeg ser opp ser jeg at han har maske på. Da kjører vi videre inn Blomliveien, sier vitnet.

Det forteller også det første vitnet.

- Han gikk ett skritt frem og tok frem en hånd, men jeg fortsatte å kjøre og ville ikke stoppe. Hadde maske på og det var derfor uaktuelt for meg å stoppe bilen. Vi snakker om at vi synes det er rart at det går en person der med maske, og at vi synes det var noe ekkelt med denne personen, sier vitnet til retten.

LES MER: Vitne hevder hun vet hvor Larsen ligger begravet

- Ubehagelig

Den andre kvinnen forteller at hun snur seg i bilen og ser seg tilbake. Da ser hun at mannsskikkelsen med maske kommer gående langs veien etter dem.

- Vi kjører til enden av gata og svinger av til avkjørselen hvor vi skal levere noe. Jeg ser at mannspersonen fremdeles kommer denne veien, og sier ifra til min kollega at hun bør låse bilen. 

Da de etterpå kjører på nedsiden av boligene, ser de at den samme mannspersonen kommer over en plen og går opp på en veranda. 

- Jeg er bekymret for at personen skal gå til en av våre brukere. Og sier det til min kollega. Vi stopper opp og ser at mannspersonen stopper på verandaen og ser på oss. Vi snakket om at vi synes det er ubehagelig, og vi ser at personen ser mot bilen og oss, fortsetter det andre vitnet.

Oppvaskhansker

Det første vitnet forklarer også at hun så mannspersonen dra av seg et par hansker da han sto på verandaen.

- Jeg tenkte «har han på seg oppvaskhansker?». Fordi vanlige hansker går ofte lett av hånda, mens disse måtte han ta tak i og dra av hendene, sier vitnet.

Hun forteller at hanskene var lyse og lengre i skaftet enn vanlige arbeidshansker er.

De to vitnene kjører deretter til barnehagen og venter på en person de skal hente ved et busstopp. 

- Vi kjører ham hjem. Så kjører vi forbi og ser om vi ser mannspersonen stå der. Det vi ser da er at lysene er slått av i boligen. Lyset var på sist vi så personen på verandaen, forklarer det andre vitnet.

Partikler fra patronavfyring

I leiligheten til den tiltalte mannen har politiet funnet fire karnevalsmasker i en pose.

Politioverbetjent Ole Jørgen Hoff Johansen opplyste i retten mandag at det ble funnet partikler fra patronavfyring på den ene karnevalsmasken, en ansiktsmaske med briller og bart.

 I alle de fire maskene er det påvist DNA fra tiltalte.