Drar dit det hele startet

Tromsøundersøkelsen drar tilbake dit det hele startet – til øysamfunnet utenfor Kvaløya som gledelig stilte opp til undersøkelsen for 42 år siden.

Det er litt enklere å komme seg til Sommarøy nå enn det var i 1974. Da Tromsøundersøkelsen for første gang skulle besøke øysamfunnet pakket de en båt fullastet med medisinsk utstyr. 

TIL «YTTERSIA»: Tromsøundersøkelsen besøker Sommarøy, som har bidratt til undersøkelsen helt siden dens start i 1974. Prosjekt Heidi Johansen (til venstre) takker lokalsamfunnet. Bildet er tatt i en annen sammenheng. 

TAR IMOT: Leder for Brensholmen/Sommarøy utviklingslag, Åshild Strømmesen tar imot Tromsøundersøkelsen da de besøker «yttersida» kommende torsdag. Foto: Privat 

nyheter

Torsdag reiser Tromsøundersøkelsen til Sommarøy. Det gjorde de også for 42 år siden, i 1974 da Tromsøundersøkelsen ble gjennomført for første gang.

– I den første undersøkelsen dro vi ut med båt fullastet med medisinsk utstyr til «yttersida» for å undersøke fiskere på mottakene idet de kom tilbake fra fisket, fortalte professor emeritus Arne Nordøy, som var blant Tromsøundersøkelsens første forskere, til iTromsø i en tidligere sak om undersøkelsen.

Undersøkelsens «vugge»

– Det er nesten som Tromsøundersøkelsens «vugge» der ute. Å få komme tilbake nå og fortelle hva de har vært med på å starte opp er veldig hyggelig, sier Tromsøundersøkelsens prosektleder Heidi Johansen.

Når Tromsøundersøkelsen nå besøker lokalsamfunnet setter de ekstra fokus på at de er der de en gang startet. Johansen håper de vil treffe noen som har vært med siden start.

– Vi graver litt ekstra i arkivene nå som vi skal dit, sier hun.

Prosjektlederen er takknemlig for at folk i distriktene i flere år har tatt seg tid til å kjøre inn til byen for å delta på undersøkelsen. I 1974 skal undersøkelsen nærmest ha blitt tatt imot som helter, og folk skal gledelig ha stilt opp til undersøkelsen.

– Og vi er møtt med samme gjestfrihet nå, sier Johansen.

LES OGSÅ: Carl (57) tok med seg 40 asylsøkere på sightseeing

Hjerte- og karsykdommer

Da undersøkelsen ble startet på 70-tallet hadde det i Finnmark blitt registrert at antall menn som døde av hjerte- og karsykdommer lå på 50 prosent over landsnittet. Tromsø lå ikke langt etter. For å finne ut årsakene til den høye dødeligheten av hjerte- og karsykdommer ble 6595 menn i Tromsø kommune undersøkt. Nå har undersøkelsen vokst til over 12.000 kvinnelige og mannlige deltakere, og det er ikke lenger kun hjerte- og karsykdommer som undersøkes.

– Generelt har vi ligget høyt på hjerte- og karsykdommer. Vi vet at mye kan ha med livsstil å gjøre – blodkolesterol, røyking, høyt blodtrykk og slikt. Har man risikofaktorene er man utsatt. Det har vi funnet ut gjennom 40 år med forskning, sier Johansen.

LES OGSÅ: Lager film om Tromsøundersøkelsen

Fiskernes helse

– Vi synes det er spennende at Tromsøundersøkelsen selv sier at de skal tilbake til «vugga» nå som de skal besøke oss, sier leder for Brensholmen/Sommarøy utviklingslag, Åshild Strømmesen.

Sommarøy og Brensholmen er samfunn der fiskeri spiller en viktig rolle. Strømmesen hevder at forskning viser at fiskere er mer utsatt for hjerte- og karsykdommer

– Økt BMI er et problem i fiskerinæringa, og hvis man ser på det sådan viser også forskning at folk setter mer fokus på trening og kosthold i bynære strøk enn i distriktene, sier Strømmesen.

Hun forteller at de jobber med å få på plass et treningssenter i den gamle barnehagen på Sommarøy for å få opp aktivitetsnivået i bygda.

– Det hadde vært interessant å se hvordan vi ligger an i forhold til en bydel i Tromsø på aktivitetsnivået. Treningstilbudet her ute er jo ikke det samme som i byen.

Hun håper undersøkelsen kan gi informasjon om helsa i lokalsamfunnet.

– Dette er den type informasjon som kan hentes ut fra undersøkelsen. Vi lærer av denne informasjonen, så det aller viktigste er at folk stiller opp. Kanskje får vi litt fortgang i å få på plass et treningssenter da resultatene fra undersøkelsen er klare, sier Strømmesen.