Marie (78) har fått nok av politikken. Nå melder hun seg ut av sitt tredje parti.

Etter 36 år i politikken har Marie Myreng Nilsen (78) fått nok. I forrige uke meldte hun seg ut av Tromsø Frp.

GIR SEG: Etter 36 år i politikken gir Marie Myreng Nilsen seg. Foto: Marius Hansen 

OVERGANG: I februar 2012 gikk Marie Myreng Nilsen fra KrF til Frp. Her ønskes hun velkommen av Anni Skogman. Foto: Tor Farstad 

BRÅK: Jan Blomseth ble kastet etter 20 år som gruppeleder i Frp, noe som har ført til turbulens innad i partiet. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Marie Myreng Nilsen har gjennom tre årtier vært en sterk og uredd stemme i Tromsø-politikken.

– Men nå er det nok, sier hun til iTromsø.

Bråk i Frp

Etter det iTromsø erfarer, ligger årsaken i at hun er sterkt kritisk til måten Tromsø Frp har behandlet Jan Blomseth på. Etter en kampvotering i forkant av valget i fjor ble han kastet som gruppeleder – en posisjon han har hatt i 20 år – og erstattet med Anni Skogman.

– Jeg vil ikke si noe om hvorfor jeg trekker meg. Det er ingen dramatikk involvert, og jeg akter ikke å score noen billige politiske poenger, sier Nilsen selv.

Ifølge veteranen har hun rett og slett ikke mer å gi.

– Jeg har mine meninger, og skarpe kanter kan det godt hende jeg også har. Jeg føler at jeg har gjort min samfunnstjeneste og at det nå er på tide å være helt fri til å mene det jeg vil og uttrykke dette som jeg vil, forklarer hun.

Ferdig som politiker

Marie Myreng Nilsen har gjennom sine 36 år i politikken vært innom tre ulike partier. Det politiske engasjementet startet i Høyre, hvor hun var aktiv i 17 år før hun meldte overgang til KrF. Der var hun i 15 år, blant annet som gruppeleder for kommunestyregruppen fram til 2011, før hun i februar 2012 nok en gang byttet parti, denne gang til Frp, hvor hun siden 2012 har vært innvalgt som vara for partiet i kommunestyret.

– Jeg har jo alltid vært borgerlig. Den store forskjellen mellom de borgerlige partiene klarer jeg ikke å se. I Tromsø er det nyanser som skiller dem.

– Så nå er det Venstre neste?

– Nei, nå jeg er helt ferdig i politikken. Det var hyggelig å være i Frp, men nok er nok, svarer hun.

Da Nilsen gikk over til Frp, lovet hun spøkefullt at det skulle gå minst ti år før hun skiftet parti igjen. Det løftet blir altså holdt.

Fortsatt engasjert

Samfunnsengasjementet lever imidlertid i beste velgående.

– Det skal bli deilig å kunne mene litt om alt. Jeg er jo fremdeles Marie, sier hun og ler.

– Vi kan altså forvente oss en løs kanon på debattsidene fremover?

– Ja, det kan være det blir et leserinnlegg eller ti.

– Veldig leit

Gruppeleder i Tromsø Frp, Anni Skogman, sier til iTromsø at hun ikke har sett medlemslistene eller snakket med Nilsen, men bekrefter at hun har hørt at veteranen har meldt seg ut av partiet.

– Jeg var utrolig glad og smilte bredt den gangen hun kom inn i partiet. Jeg liker Marie veldig godt, og synes det er leit at hun nå gir seg, sier Skogman.

Før spørsmålet kommer, fortsetter hun:

– Jeg vet ikke hvorfor hun har valgt å trekke seg.

Jan Blomseth forteller at han visste at Nilsen hadde trukket seg, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Årsaken til at Marie trekker seg er nesten noe hun selv må uttale seg om, sier han.

Ser fremover

Leder i Tromsø Frp, Christer Bjørn, forteller at han mandag har hatt en lang og god samtale med Nilsen.

– Hun følte ikke at hun trengte å begrunne hvorfor hun sluttet, og det var ingenting galt. Slik jeg forstår det på henne har hun vært lenge i politikken og mente at det var på tide å gi seg. Jeg takket henne så mye for bidraget og forsikret henne om at dørene våre alltid vil være åpne for henne. Hun kan melde seg inn igjen når som helst, forteller Bjørn.

På spørsmål om hvorvidt det er stridigheter innad i partiet som førte til utmeldelsen, svarer lederen at han i så fall ikke kjenner til dette.

– Jeg vet jo at det har vært uenigheter, men vi må se fremover og ikke grave i det gamle, sier han.