Hvor stor del av bygningen som vil bli åpen, er noe uklart, men jeg oppfordrer banken til å donere hele bygget til kommunen og Tromsøs befolkning. Jeg ser at det allerede er planlagt for et nytt utested, og flere butikker, men for meg har ikke denne type etablissementer førsteprioritet i akkurat dette bygget.

Rødbanken er et signalbygg, et historisk bygg, et landemerke, et bygg som svært mange tromsøværinger er stolt av å ha i sin midte. Det er derfor et bygg som fortjener et kvalitativt godt innhold, for hele byen. Her er tre forslag til innhold:

  1. Et kulturbygg som inneholder gallerier, scener og nye Tromsø Bymuseum. Tromsø mangler blant annet et galleri som viser fram kunsten til byens egne kunstnere, både nålevende og døde.

  2. Et internasjonalt kultur - og møtesenter for byens 130 ulike nasjonaliteter.

  3. Et livssynsnøytralt seremonibygg, der såkalte borgerlige seremonier kan avholdes, slik som navnedag, konfirmasjon, bryllup og begravelser. Dette blir i så fall Norges første i sitt slag, og innvendig kan bygningen bli like vakker og høytidsstemt som våre vakreste kirker. Fylt av kunst og kultur, men fri for alle religiøse symboler.

At bygget til og med kunne gjøres om til et tyrkisk bad, med vinterhager, skulpturer og fontener, se det tør jeg en gang ikke tenke på.

Og kjære bankledelse: Hvis dere absolutt vil ha et utested i bygningen, så la oss få tilbake Kranes Konditori. Det har tidligere hatt tilhold i banken, og var i sin tid et utested med ikonisk status. Og er det noe denne byen mangler på utelivsfronten i dag, ja, så er det et klassisk, skikkelig konditori.