I byrådets tilleggsforslag til budsjett 2016 og økonomiplan 2016–2019 er det satt av 500.000 kroner per år de neste fire årene til ordningen, som skal sørge for at skoleelever kan besøke og ta del i gårdsdrift som et ledd i undervisningen.

– Det er vedtatt i kommunestyret, og administrasjonen har begynt å se på hvordan vi skal organisere bruken av pengene, sier byråd for oppvekst, utdanning og idrett, Brage Larsen Sollund (Ap), til iTromsø.

Ikke råd i fjor

Fram til 2015 kunne skolene søke om støtte hos kommunen for å få råd til gårdsbesøkene. Widding Gård på Berg hadde siden 2008 hatt jevnlig besøk av skoleelever som brukte gården som klasserom, men opplevde i fjor at få skoleklasser kunne ta seg råd til å komme ettersom de ikke lenger kunne søke om midler.

– På det meste hadde vi skoleklasser her godt over 30 dager i året. Det var hektisk, men veldig gøy. Etter at potten med midler ble fjernet for å spare penger, har ikke skolene lenger råd til det. Vi er selv ikke avhengige av ordningen, men konseptet var veldig godt og vi synes det er trist at elevene ikke lenger har dette tilbudet, fortalte gårdeierne May-Tove Widding og Tor-Gunnar Eliassen ved Widding Gård til iTromsø i fjor sommer.

Nytt skoleår

Nå er prosessen rundt hvordan pengene skal brukes igangsatt, og Sollund er glad for at skolene igjen kan ha et praktisk undervisningsopplegg for elevene og et tilbud om en alternativ skoledag.

– 500.000 kroner er ikke all verden, men det er en start. Fylkesmannen har tidligere skrevet om «Inn på tunet» og hvordan det kan hjelpe dem som faller utenfor. Det er viktig å komme inn tidlig. Nå er prosessen i gang og dette er penger som også er satt av til budsjettet i år, sier Sollund, som antyder at prosjektet vil være på plass til det nye skoleåret starter til høsten.

500.000,- per år

I budsjettforslaget viser byrådet til at «Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede opplærings- og mestringstilbud på gårdsbruk.»

«Byrådet ser at dette tilbudet har hjulpet mange elever som har store utfordringer i skolen. Gårdene gir mulighet til en mer praksisrettet undervisning som kan styrke forståelsen av fagene. Det skaper samhandling og kontakt mellom viktig næringsliv og skolen/kommunen. Byrådet omdisponerer 500.000 kroner til dette arbeidet», står det skrevet i årets budsjett og i økonomiplanen for perioden 2016–2019.