Treningsapper sporer deg, selv når de ikke er i bruk

Flere helse- og treningsapper bryter med grunnleggende forbruker- og personvern, ifølge fersk undersøkelse.

VERSTING: Flere av de mest populære helse- og treningsappene kritiseres for brudd på forbruker- og personvern i Forbrukerrådets test. Appen MyFitnessPal kommer dårligst ut. 

nyheter

I forbindelse med Forbrukerrådets kampanje #appfail, hvor de gjennomgår en rekke av de mest populære appenes vilkår for bruk, eventuelle salg av data til tredjeparter og bruk av data i reklamesammenheng, har de nå gått de mest brukte trenings- og helseappene etter i sømmene. Og resultatene er nedslående.

LES OGSÅ: Dette er Tromsø-appene du må ha (for abonnenter)

Bruker din personlige data

– Selskapenes vilkår og praksis bryter grunnleggende forbruker- og personvern. Vi frykter også at informasjonen kan bli benyttet til uheldig, direkte markedsføring og prisdiskriminering, sier fagdirektør Finn Myrstad i forbrukerrådet til forbrukerradet.no.

Flere av selskapene bak appene forbeholder seg nemlig svært vide rettigheter for bruk av din personlige data. Appene som er gjennomgått er Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum og MyFitnessPal.

Sistnevnte kommer klart dårligst ut i testen.

LES OGSÅ: Tromsømarka gir stor helsegevinst

Sporer deg når appen ikke er i bruk

Myrstad trekker fram at appens brukervilkår er svært lange og utilgjengelige, og kan endres når som helst uten varsel.

I tillegg viser tekniske tester, utført av SINTEF på oppdrag fra Forbrukerrådet, at både MyFitnessPal og Runkeeper sporer brukerne selv når appen ikke er i bruk, og at denne informasjonen spres til flere tredjepartsaktører. 

Ifølge Forbrukerrådet går appen Endomondo så langt at den ber om brukeres lokasjon når appen ikke er i bruk.

– Vi forstår ikke hvorfor Runkeeper og Endomondo trenger å vite hvor brukerne befinner seg utenom treningen. Å spore brukere døgnet rundt kan kun rettferdiggjøres hvis dette er sentralt for at appen skal fungere, og at dataene kun benyttes til dette, sier Finn Myrstad.