Det er styret i Tromsø Kunstforening som skal ha fattet avgjørelsen om å si opp Tangen. Intendanten ble ansatt i stillingen i mai 2014 og tiltrådte da en fireårig åremålsstilling.

Pågående personalsak

Styreleder i Kunstforeningen, Stein Windfeldt, ønsker verkern å bekrefte oppsigelsen eller uttale seg om årsaken.

– Jeg kan bekrefte at vi har en pågående personalsak. Vi må håndtere saken internt og profesjonelt, sier Windfeldt til iTromsø. Han ønsker ikke å uttale seg ytterligere om saken.

Ikke saklig begrunnet

Norsk kuratorforening stiller seg kritisk til avgjørelsen som styret i kunstforeningen har tatt, men styreleder Natalie Hope O’Donnell i kuratorforeningen sier hun ikke kan uttale seg om personalsaker eller årsaken til oppsigelsen av Leif Magne Tangen.

– Som faglig medlemsorganisasjon ønsker ikke Norsk kuratorforening å uttale seg om saken.

Ifølge O´Donnell fant Norsk Tjenestemannslag at oppsigelsen ikke er saklig begrunnet, og at de krevet forhandlinger, uten at hun kan gå inn på hva saken dreier seg om.

Bekymret kuratorforening

iTromsø har ikke lykkes å få en kommentar fra Leif Magne Tangen angående oppsigelsen.

– Det jeg kan si er at jeg håper vi finner en løsning som innebærer at jeg får fortsette med jobben i Tromsø Kunstforening som jeg har startet på, skriver Tangen i en melding til NRK.

Norsk kuratorforening la imidlertid ut en pressemelding mandag hvor de uttrykker bekymring for styrets oppsigelse av sin intendant.

O´Donnell skriver blant annet følgende i pressemeldingen: "Flere kunstinstitusjoner av denne typen møter liknende utfordringer andre steder, og vi undres om det finnes en sammenheng? De kunstfaglige ansatte i kunsthaller og kunstforeninger synes i stigende grad å bli utsatt for kritikk, noe som utfordrer forholdet mellom styre, oppdragsgivere og leder. Kunstforeninger og kunsthaller befinner seg i en sårbar situasjon i denne sammenhengen, hvor det er ofte finnes kun én ansatt med kunstfaglig kompetanse, samtidig som kravene fra omverdenen er omfattende. Å bygge en stabil økonomi og legge opp langsiktige visjoner tar flere år. I løpet av en slik periode må man forvente opp- og nedturer. Dette krever stabile arbeidsforhold og tillit mellom ledelse, styre og bidragsytere, samt en porsjon is i magen. Når Tromsø Kunstforening nå befinner seg i en vanskelig situasjon, setter vi vår tillit til at profesjonelle styrer kan ta profesjonelle valg som ikke går på bekostning av kunstfaglig kompetanse."