Endelig er gigantakvariet på Kystens Hus åpnet

– Fantastisk! Dette blir en skikkelig attraksjon for byen, sier europaminister Elisabeth Aspaker om Kystens Hus og akvariet som ble innviet offisielt torsdag.

AKVARIEÅPNING: Andreas Aleksander Johannessen (fra venstre, 11), Elias Caspersen Egerton (12), Karoline Hanssen (skjult) og Kari Ottem (11) sto for avdukingen av akvariet, med en europaminister Elisabeth Aspaker som lot seg imponere.  Foto: Trond Tomassen

NÆRKONTAKT: Karoline Hanssen (til venstre) og Kari Otten studerer fiskene i akvariet på Kystens Hus.  Foto: Trond Tomassen

SNORKLIPPING: Europaminister Elisabeth Aspaker har klippet den blå snoren og erklært Kystens Hus for åpnet. Til høyre Alf Erik Veipe, styreleder for Kystens Hus.  Foto: Trond Tomassen

FANFARE: Jens Kloster i NOSO spilte en fanfare til ære for Kystens Hus og det nye akvariet.  Foto: Trond Tomassen

NYSGJERRIG: Etter avdukingen av akvariet på Kystens Hus var det mange som ville ta det nærmere i øyesyn.  Foto: Trond Tomassen

nyheter

Det var stinn brakke på amfiet i Kystens Hus da den offisielle åpningen av huset og ikke minst akvariet fant sted.

Tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) og styreleder for Stiftelsen Kystens Hus var toastmaster og minte forsamlingen på at det eksporteres fisk tilsvarende 36 millioner måltider hver dag til 143 land, og at to tredeler av fisken går til det europeiske markedet.

LES OGSÅ: Akvariet er klart for avduking

Klippet blå snor

Det ble derfor en naturlig overgang da han introduserte en annen tidligere fiskeriminister og nåværende EØS- og EU-minister, Elisabeth Aspaker (H).

– Kystens Hus skal bli en gyteplass for gode ideer og en viktig utklekkingsanstalt for nye næringer og nye jobber. La Kystens Hus bli ett av våre nye fyrtårn for nye næringer i omstillingen av Norge når oljeinntektene svikter, og et senter for blå vekst og en levende kyst, sa Aspaker og klippet for anledningen over en blå snor for å markere den offisielle åpningen.

Visesangeren Ola Bremnes, Kulta og musikere fra NOSO sørget for den kulturelle rammen. Byrådsleder Kristin Røymo (Ap) lot seg også imponere av det hun så, og spesielt akvariet.

– Det er helt magisk. Tenk å komme så nær fiskene, og for et bygg.

LES OGSÅ: Her inviterer de hele byen til ekte skreifest

Akvariet et pluss

I folkemengden var også Jens Revold (SV), som i sin tid jobbet for at byens skulle få et Kystens Hus, selv om det het fisketorget da det var møte om saken 10. januar 2006.

– Dette er en gledens dag. Det startet med næringsplanen fra 90-tallet som tok til orde for at Tromsø skulle bli fiskerihovedstad. Det og Byutviklingens år med fokus på hvordan sentrum kunne bygges ut, bidro til det vi ser i dag, mener Revold.

Han lot seg spesielt imponere av akvariet, for da fisketorget ble diskutert i sin tid var oppfatningen at et akvarium ville bli et for stort løft.

– At de har fått til dette er et pluss.

LES OGSÅ:  Slik har det blitt i Kystens Mathus