Johanne skulle tenne lys på oldemorens grav. Da møtte hun dette synet.

Johanne Buck-Jensen (21) ble rystet da hun søndag formiddag oppdaget flere skispor på Elvestrand gravlund. Sporene gikk over flere av gravene.
nyheter

Søndag var Johanne Buck-Jensen på Elvestrand gravlund i Tromsdalen for å tenne lys på oldemorens grav. Synet som møtte henne rystet den unge kvinnen.

– Jeg ble sjokkert. Det så ut som en skiløype, det var skispor overalt. De hadde også gått over graven til oldemoren min. Jeg synes at det er høyst upassende og svært respektløst, sier hun.

Maner til respekt

Johanne Buck-Jensen så ikke noen skiløpere på gravlunden da hun var der søndag formiddag. Hun tror ikke at det er noen som har besøkt gravene til sine kjære med ski på beina.

– Det er en skiløype som går rett nedenfor gravlunden, men det virker veldig rart at noen har valgt å krysse gravlunden. Det kan være noen som bare syntes det var morsomt å gå på ski over gravlunden, men hadde jeg tatt dem på fersken, skulle jeg tatt dem i nakken. Slikt gjør man bare ikke, sier hun.

Les også: "Tullkjøring" ved gravlunden

– Meget spesielt

Gravlundssjef Lars Eivind Mathisen i Tromsø kirkelige fellesråd har aldri hørt om en lignende episode. Også han synes at skigåing over gravlunder er svært upassende.

– Det er meget spesielt, og det er første gang at jeg hører om et slikt tilfelle. Det er fullstendig uakseptabelt. En gravlund er ikke et sted der man går på ski.

Vil ta tak i saken

Mathisen sier at de har en god dialog med både TUIL og «Gutta på skauen» som også bruker nærområdet, og han tviler på at det er noen lag og foreninger som har valgt å bruke gravlunden som skispor.

– Vi har ukentlige møter i Tromsø kirkelige fellesråd, og dette er en sak som jeg skal ta opp der. Jeg skal personlig sjekke opp denne saken mandag. For oss er det interessant å se hvor sporene kommer fra, sier han.

Gravlundssjefen påpeker at en gravlund er et sted man skal respektere.

– Jeg tror ikke det har noen hensikt å sette opp skilt der man sier at man ikke skal gå på ski over gravene og imellom gravstøttene. Dette handler om holdningene til folk, sier han.