Kvinnedagen

– Det er kvinnfolk som har drittjobbene, og vi har for få kvinnelige ledere!

I anledning den internasjonale kvinnedagen 8. mars, har iTromsø spurt en rekke fremskutte kvinner om kvinnedagens posisjon og relevans i 2016.
nyheter

At Norge er et av verdens mest kjønnslikestilte samfunn, har forskere gjort til en etablert sannhet i senere år.

8. mars markeres allikevel i alle kriker og kroker av landet.

– Hvorfor er kvinnedagen fortsatt viktig i 2016?

Det har iTromsø spurt en rekke Tromsø-kvinner.

– Kvinnfolk har drittjobbene

Gerd Kristiansen, LO-leder:

– Kvinnedagen er alltid viktig, men det er lenge siden den har vært så viktig som i år. Vi har en regjering som systematisk svekker likestillingen med sin politikk. Nå vil de også fjerne likestillingsloven! Da må vi si ifra!

Ingrid Evertsen, skuespiller:

– Jeg opplever at mange er historieløse med tanke på viktigheten av 8. mars, som vi har veldig mye å takke for. Det er ikke en dag skapt for selvopptatte norske kvinnfolk som feirer med kanapeer, men en internasjonal dag hvor vi bør fokusere på damers situasjon over hele verden. Men også her hjemme har vi utfordringer: Det er kvinnfolk som har drittjobbene, og vi har for få kvinnelige ledere!

– Feminisme er grenseløst

Anni Skogman, gruppeleder (Frp):

– Jeg er ingen feminist, men det er problematisk at kvinner har lavere lønninger og mindre ansvar i arbeidslivet. Det finnes jo også steder i verden hvor kvinner blir steinet for å ha bli voldtatt, så i kveld skal jeg dra og høre på Rita Karlsen i Human Rights Service sitt foredrag om likestilling og likeverd.

Marta Hofsøy, komitéleder utdanning, kultur og idrett (Ap):

– Med årets hovedparole «Kvinner på flukt» viser vi at feminisme er grenseløst, men kvinnedagen er også viktig i Tromsø og Norge. Vi har fortsatt strukturelle likestillingsproblemer, når norske menn i snitt tjener over hundre tusen mer enn kvinner, selv om menn har lavere utdanning.

– Behandles uten respekt og folkeskikk

Marit Bockelie, kunstner:

– Kvinnedagen er aktuell med tanke på våre nye landsmenn og -kvinner, der kvinner ofte ikke har noe de skulle ha sagt. Norske jenter blir også behandlet uten respekt og folkeskikk. Vi skal ha jenter inn i militæret – hvor de blir mobbet. Jeg ganske forskrekket av russens holdninger, med voldtekter og slike fæle greier. Jeg har også vært russ en gang i tida, men da ble ikke jenter behandlet slik!

Trine Lise Olsen, komiker:

– Kvinnedagen er en hyllest til det kvinnene – og mennene! – i tidligere generasjoner har utrettet. Kvinner har jo ikke bare kjempet for seg selv, men også homofiles rettigheter og handikappedes situasjon! For kvinner, er det også veldig mye å kjempe for på verdensbasis.