Tromsø-gardister med i militær-show for 500 mill. seere

Fire tromsøværinger er blant gardistene i Hans Majestet Kongens Garde som deltar på forsvarets storstilte utenlandsturné.
nyheter

H.M. Kongens Garde har nylig besøkt Australia og New Zealand og deltatt på The Royal Edinburgh Military Tattoo sin utenlandsturné. De skal også delta på Norsk Militær Tattoo i Oslo i mai, som er det største innendørsshowet i landet. Hit kommer over 850 deltakere fra hele verden med noen av verdens beste drillavdelinger og musikkorps.

– Det er noe spesielt å være i toppklassen i verden i prestasjonsdrill. I Australia var det 35.000 stykker der hver dag. Inne i selve hallen i forkant fikk man litt hjertebank, men å gå selve drillen går helt fint. Da er man hele tiden i sin egen boble og klarer å stenge alt ut, så det går på skinner, sier Fredrik Gulljord (20) til iTromsø.

LES OGSÅ: Korpssamarbeid ga gullgevinst

Fire fra Tromsø

Blant gardistene som representerer Norge og Forsvaret, er fire tromsøværinger.

Drillgardist Gaute Reil Conradi (20) fra Kvaløysletta, musikkgardist Even Anton Thamdrup Eliassen fra Tromsø, drillgardist Fredrik Gulljord, og gardist og menig i stab, Emil Kjelsberg fra Tromsø.

De fire 20-åringene er alle en del av 3. Gardekompani for musikk og drill, og rykket alle inn 15. oktober i fjor.

Fra 140 søkere til drillkompaniet, har det blitt stadig innsnevret. De var 38, nå er de 39, ettersom de hentet inn en kolbesnekker, fordi det ofte kan bli skade på våpnene.

– Det er såpass fysisk og mentalt krevende at du virkelig måtte ville det, skal du komme med, sier Gulljord, som forteller om tøffe fysiske tester bare for å komme med.

LES OGSÅ: Garden hadde show på Prostneset

265.000 i Melbourne

Presse- og informasjonsoffiser i Hans Majestet Kongens Garde, Marte Brendefur, kan fortelle at de har opptrådt for enormt mange.

– Over 265.000 mennesker så gardistene live i Melbourne og Wellington, og den internasjonale TV-sendingen er estimert til å nå hele fem hundre millioner mennesker! De norske gardistene er svært ettertraktede, og senere i vår skal de blant annet opptre på Norsk Militærtattoo og på Edinburgh Military Tattoo i Skottland, forteller Marte Brendefur.

LES OGSÅ: Garden kommer til Tromsø

Det tenker Gulljord og de andre lite på.

– Det er ganske fjernt og man tenker lite over det, man er så fokusert på det man skal gjøre, men klart, det er veldig stort, sier han.

Nå venter en Norges-turné i juli, før de i august skal tilbringe en lang måned i Edinburgh fra 5.–30. august.

Og de ligger ikke på latsiden.

– Vi har regnet på det og vi er i gjennomsnitt i fysisk aktivitet ti timer om dagen. Opp 06.00, vask og frokost, så inspeksjon og så første drilløkt 8–12. Andre økt er 13–16 og vi i drill har ofte en tredjeøkt fra 17-20, før det er tilbake og stryke uniform, pusse sko, spise kveldsmat og så legge seg 23. Dagene går i ett, forteller Gulljord.