Troms politidistrikt varsler i en pressemelding at det er mye ulovlig kjøring med snøscooter og at problemet er spredt over store deler av fylket.

Tre kontroller

De har i løpet av sist uke gjennomført tre kontroller rettet mot ulovlig kjøring. 29 snøscootere ble kontrollert, og hele 21 av dem ble anmeldt for ulovlig motorferdsel i utmark. I tillegg er flere av førerne anmeldt for kjøring med uregistrert scooter.

– Vi ser også at mange ikke har med seg førerkort og vognkort, i tillegg til at de som har registrert scooter ikke har montert registreringsskiltet forskriftsmessig på kjøretøyet, skriver politiet i pressemeldingen.

Alvorlige konsekvenser

Politiet opplyser at mengden scooterspor er tallrik og de advarer mot å prøve å unndra seg kontroll.

– For dem som velger å unndra seg kontroll, kan konsekvensene fort bli langt mer alvorlig enn et tildelt forelegg. Inndragning av førerkort og i verste fall inndragning av kjøretøy, er noen av sanksjonene politiet har hjemmel til å benytte seg av, varsler Troms politidistrikt og oppfordrer alle til å stanse for kontroll.

Det er flere etater som samarbeider om kontrollvirksomheten og ifølge politiet er det også flere og flere kommuner som melder interesse for å bli flinkere på dispensasjonspraksis sett opp mot lovverket.

Negativ innvirkning

Politiet understreker at trafikkmengden i utmarka er et massivt problem.

– Det har stor negativ innvirkning på naturmiljøet både for mennesker og dyr. Det er derfor viktig å kunne luke ut de som ikke driver nyttekjøring eller på annet lovlig vis benytter motorkjøretøy i naturen, sier politiet.

I pressemeldingen oppfordrer de alle til å vise hensyn og være aktsom mot fugler og dyr, samt ta hensyn til turfolk på ski og truger. De minner også om at folk må ha skredfaren i mente når man ferdes i naturen på vinterstid.