Er du en av dem som har mye rot under oppvaskbenken og som sliter med å få orden på kildesorteringen? Da er du ikke alene.

Og nettopp det er noe det vesle Tromsø-selskapet Kildeboksen har tatt konsekvensen av. Etter nesten ti års innovasjon, prøving og feiling er man nå oppe og går med en enkel, billig og miljøvennlig løsning for hvordan man kildesorterer på hjemmebane.

Pappesker under benken

– Det er min mann som fant opp systemet, og det har vært utrolig mye arbeid som er lagt ned i arbeidet med boksene, sier Ingrid Kulseng-Varmedal, daglig leder i Kildeboksen.

Enkelt fortalt er det snakk om pappesker som man selv kan brette ut og fylle med gjenbruksposer av forskjellig farge. Eskene har separate rom for poserullene, og enkle oppheng for at posene skal passe.

Kildeboksen ble etablert som selskap i 2012, men det var først i 2015 at det tok skikkelig av. Da vant selskapet en innovasjonspris på avfallskonferansen – en landsdekkelnde messe for renovasjonsbransjen. Og de ble lagt merke til – det fikk nemlig renovasjonsetaten i Asker kommune til å agere.

Enorm pågang

– Vi bestilte 1.000 bokser som vi i utgangspunktet ønsket å dele ut til kommunale enheter her hjemme. Av forskjellige grunner har det ikke skjedd – og mandag la vi ut en melding på Facebook om at vi deler dem ut gratis – og det tok helt av, forteller Sven Moe Bjørnson, fagleder for gjenvinning ved renovasjonen i Asker.

De 1.000 eskene er imidlertid langt fra nok. Det er nemlig et stort antall Asker-innbyggere som vil ha en eske.

– Vi har fått langt flere henvendelser enn vi har bokser, så vi vurderer nå om vi må kjøpe inn flere for å kunne dele ut til husstandene, sier Bjørnson.

Hele 62.000 brukere har vært innom Facebook-siden til renovasjonen i Asker, så behovet er veldig stort, noe Ingrid Kulseng-Varmedal også kan bekrefte.

Nasjonal interesse

– Etter at Asker la ut meldingen, har vi fått mange henvendelser fra folk som vil ha levert boksene, forteller hun.

Hun er svært fornøyd med at en så stor aktør som Asker kommunale renovasjon vil ha boksene.

– Det vil forhåpentlig være til inspirasjon for andre, for det er hovedsakelig renovasjonsselskaper som kjøper boksene, sier hun.

Men det er ikke bare Asker som har likt Kildeboksen. Remiks i Tromsø er hittil største kunde. De har kjøpt nesten halvparten av den foreløpige produksjonen på vel 100.000 esker. Ålesund har også bestemt seg for å kjøpe eskene.

– Vi leverer esker over hele landet, sier Kulseng-Varmedal – og forteller videre at hun nylig har vært i utlandet for å selge konseptet.

Stockholm interessert

– Vi har vært i dialog med Stockholms renovasjonsselskap som planlegger å legge om sitt gjenvinningssystem – og tilbakemeldingene har vært veldig positive. Dessuten er det andre regioner i Sverige som også er interessert. Vi har blant annet vært i møter med Kalmar-regionen, sier hun.

GRÜNDER: Ingrid Kulseng-Varmedal med Kildeboksen – kildesorteringssystemet fra Tromsø som gjør suksess langt utenfor byen. Foto: Privat
ETTERSPØRSEL: Etter at Asker kommune la ut denne meldingen, er det 62.000 personer som har vært innom Facebook-linken for å få vite mer om Kildeboksen. Foto: Privat