Myrseth forventer nordområdestempel

– Forsvaret i nord må stole på Høyre.

FORVENTER: Fylkesrådsleder og leder i nordnorsk råd, Cecilie Myrseth (Ap), forventer at Høyres landsmøte i helgen gir forsvarspolitikken et klart nordområdestempel. Foto: Privat 

nyheter

Det er budskapet fra fylkesrådsleder i Troms, og leder for nordnorsk råd, Cecilie Myrseth (Ap) til Høyres landsmøte nå i helgen.

- Vårt fortrin i nord er at vi har ekstremt gode sikkerhetspolitiske argumenter som gjør at Forsvaret må styrkes i nord, sier Myrseth til Folkebladet.

Høyre gjennomfører sitt landsmøte til helgen, og Myrseth forventer at regjeringspartiet lar forsvarspolitikken få et tydelig nordområdestempel.

- De er det regjeringsbærende partiet og har forsvarsministeren. Høyre har et særlig ansvar.

Troverdighet

- Når verden posisjonerer seg for nordområdene og Russland viser at de har ambisjoner, så svarer forsvarssjefen med å flytte ressursene og ledelsen fra nord til sør. Troverdighet i nordområdene er troverdighet i sikkerhets- og forsvarspolitikken, og det krever at vi har et tydelig forsvar forankret i nord, sier Myrseth.

Det Myrseth har i tankene er forslaget om å flytte ledelsen av Kystvakta fra Sortland til Bergen og utfasingen av Orion-flyene på Andøya, forslaget om å nedlegge Kystjegerkommandoen, alliert treningssenter og Forsvarets musikkorps Nord-Norge og hovedbasen for helikopter på Bardufoss.

Troms fylkesting og nordnorsk råd har gått i mot forvarssjefens fagmilitære råd.

- Jeg vet at Høyre sine representanter i nord er engasjert i saken, og jeg heier på dem og at de skal få gjennomslag. Det handler om norges posisjon i nordområdene, og norges posisjon i Arktis, mener Myrseth.

Gjør mye

Det har fremkommet en del kritikk mot at fylkesrådet og fylkespolitikerne ikke har hatt nok fokus på det som kan skje på Bardufoss. Myrseth er ikke enig i det.

- Mine tilbakemeldinger fra Midt-Troms er tvert i mot at vi gjør en god jobb. Forsvaret er tema på mitt kontor hver uke, og det er Troms fylkeskommune som holder i dette arbeidet. Når det kommer til hele miljøet rundt Bardufoss er det ene avhengig av det andre. Forsvinner helikoptrene blir det problemer med resten. Men det som har vært vårt fokus i denne omgang er det sikkerhetsmessige perspektivet i nordområdene, sier Myrseth.

Hun mener nordområdene er norges viktigste sikkerhetspolitiske område.

- Derfor må Høyre sitt landsmøte ta eierskap for et sterkt forsvar i nord, mener Myrseth.