9. mars var kunstner Irene Rasmussen på befaring på Tromsø lufthavn for å se hva som har skjedd med verket hennes «Gjenglemt bagasje». Verket ble oppført i 1997, og besto av 12 kofferter i granitt og akryl, plassert ulike steder på flyplassen.

I ettertid har de fleste av koffertene blitt fjernet, og det uten at kunstneren selv fikk beskjed.

Manglet kofferter

Under befaringen fant Rasmussen og kommersiell sjef ved lufthavnen, Ivar Helsing Schrøen, fem kofferter på lufthavnens lager – tre i granitt og to i akryl. Akryl-koffertene var svært ødelagte etter mange år til utstilling. To kofferter i granitt står fortsatt utstilt, og dermed manglet det fem kofferter: to i granitt og tre i akryl.

– Nå har vi funnet to kofferter til. De lå på et lager på flyplassen, og er i stein, forteller Schrøen en måned etter befaringen.

Målet med befaringen var å se på tilstanden til koffertene, som hadde blitt fjernet på grunn av slitasje. Både Rasmussen og Schrøen ble enige om at man ønsker en rehabilitering av verket, og at det igjen skal kunne pryde flyplassen.

– Koffertene skal bli rehabilitert, men vi har ikke satt i gang en prosess rundt det ennå. Vi må se på det i sammenheng med terminalutvidelsen, sier Schrøen.

Venter

28. april skal det være allmøte der de videre planene for lufthavnen skal legges fram.

– Da vil man kunne danne seg et bilde. Det kan hende at det vil være smart å vente med å plassere ut verket igjen til utbyggingen er gjennomført, sier Schrøen, som legger til at han ikke har vært i kontakt med kunstneren siden befaringen.

Kunstner Rasmussen synes det er positivt at de to siste granittkoffertene har kommet til rette.

– Da har vi alle de syv steinkoffertene, som de i utgangspunktet var mest interessert i. Nå gjenstår det å finne en plan for å få dem opp igjen.

– Vi må ha en plan for hvor de skal reinstalleres, før jeg går i gang med å restaurere dem, mener Rasmussen.