Innen 1. juni har Lyngen bestemt seg:

Sammenslåing med Tromsø avgjøres etter historisk folkeavstemning

Innbyggerne i Lyngen skal i løpet av mai bestemme seg for om det blir sammenslåing med Tromsø eller ikke.

SAMMENSLÅING? Mandag signeres intensjonsavtalen om en sammenslåing mellom Tromsø og Lyngen kommune. Ordfører i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen, mener det har store fordeler, men også noen ulemper. Foto: Arne Teigen 

nyheter

Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen kan fortelle at Lyngen kommune for første gang i historien vil ha en folkeavstemning for å avgjøre Lyngens skjebne videre.

– Meninga er at etter at intensjonsavtalen er signert med Tromsø mandag 25. april, så skal våre innbyggere i løpet av april få fremlagt Tromsø-alternativet og hva det innebærer, sier Dan-Håvard Johnsen til iTromsø.

– Tre alternativer

Ifølge Johnsen er det store fordeler, men også en del ulemper ved en sammenslåing.

LES OGSÅ: Vil ha 50 mill. hvis Lyngen skal bli til Tromsø

– Per dags dato er jeg ikke sikker på at fordelen er større enn ulempene. Min oppfatning er at vi er veldig delt i Lyngen. Næringslivet vil til Tromsø og de ytre delene av Lyngen er veldig Tromsø-vennlig, mens der det bor mest folk, på Lyngseidet og i Furuflaten, oppfatter jeg at er mer avventende, sier Johnsen.

Dermed vil de i løpet av mai ha en folkeavstemning som vil avgjøre Lyngens skjebne videre.

– Vi har tre alternativer. Den ene er status quo, at vi fortsetter som før. Det andre er Tromsø-alternativet, mens et tredje alternativ er en storkommune i Lyngen med Kåfjord, Storfjord og Lyngen, sier han.

LES OGSÅ: Når går de inn i sluttfasen av sammenslåingsprosjektet

I løpet av mai vil det bli arrangert flere folkemøter og innen 1. juni skal de ha hatt den historiske folkeavstemningen.

Infrastruktur

Johnsen tror fortsatt Tromsø-alternativet må få modne seg mer hos befolkningen.

– Vi får se hva befolkningen sier. Vi politikere kommer til å rette oss etter det og er det et alternativ som får et «rungende ja», vil vi rette oss etter det. Samtidig tror jeg Tromsø-alternativet må få modnes i noen år til. Vi skal i hvert fall vise hvor bra vi kommer ut av det og hva vi får ut av en slik sammenslåing med tanke på økonomi, fremtidige arbeidsplasser og infrastruktur.

Og infrastruktur er der hovedutfordringen ligger ifølge ordføreren.

LES OGSÅ: Vil ha ny superkommune

– Vi er veldig opptatt av Ullsfjord-forbindelsen. Hadde den vært realisert, hadde ting vært adskillig mye enklere, sier Johnsen.

Han tror også trasévalget i Ramfjord vil være avgjørende for mange.

– Velger de vestre alternativ, er det et klart signal på at Lyngen ikke er voldsomt attraktivt for Tromsø. At utfartsveien går gjennom det østre alternativet, er veldig viktig for oss her i Lyngen, sier Johnsen.

– Arktisk utpost

Han mener prosessene uansett vil være viktig for Lyngens fremtid.

Om valget ender med en storkommune i Lyngen, tror ikke Johnsen det vil ødelegge utsiktene for en fremtidig sammenslåing med Tromsø.

– Da vil vi få en storkommune med rundt 6.000 innbyggere over et voldsomt areal. Det vil ikke hindre Tromsø-sammenslåing på sikt, men nøkkelen her er Ullsfjord-forbindelsen, at den vil bli realisert, sier Johnsen.

Som er sikker på én ting.

– En sammenslåing mellom Lyngen og Tromsø vil være ha mye å si for reiselivet. Med Lyngsalpene og skiområdene i Lyngen, vil det bli en arktisk utpost til det fullkomne. Hadde jeg vært politiker i Tromsø, ville jeg virkelig ha sørget for å jobbe for en sammenslåing med Lyngen, sier Johnsen.