Telenor fjerner roamingavgift

Telenorkunder får gratis dataroaming i hele Europa når selskapet fjerner avgiften fra og med i morgen.

FJERNER: Telenor fjerner i morgen avgiften på dataroaming i hele Europa.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

nyheter

Telenorkunder får gratis dataroaming i hele Europa når selskapet fjerner avgiften fra og med i morgen, skriver VG.

Telenor blir dermed det første norske selskapet som oppfyller regjeringens målsetning om at alle norske mobilselskaper skal tilby samme pris for mobilbruk i EU/EØS-landene som i Norge.

– Nå blir dataroaming-knappen på mobilen overflødig i Europa. Prisen for å ringe, sjekke nyheter, lese mail, og sende bilder med telefonen blir den samme i blant annet Spania og Hellas som i Norge, sier informasjonssjef i Telenor, Tormod Sandstø.

Sjekk prisene for dataroaming i Europa hos andre mobilselskaper nederst i denne saken!

Inntil for få år siden kunne vi stadig lese skrekkhistorier om nordmenn som kom hjem fra ferie i Europa med mobilregninger i både 10.000- og 100.000-kronersklassen.

Først ute

De siste to årene har det blitt betydelig billigere å bruke mobildata i EU. Noen selskaper har også fjernet roaming-avgiften helt i enkelte land.

Telia har for tiden en annonsekampanje hvor de flittig forteller at de har fjernet dataroamingen i Norden og Baltikum.

Men Telenor er først ute med å fjerne avgiften helt i hele EU/EØS.

Dette skjer i forbindelse med at Telenor legger om hele sin abonnementsportefølje i dag. Gratis dataroaming er knyttet opp til de nye abonnementene som selskapet regner med at de fleste kommer til å bytte til nå. Gratis dataroaming gjelder både for privatkunde- og bedriftskundeabonnementer.

Ifølge Sandstø er timingen ikke tilfeldig. De har valgt å lansere dette nå, i forkant av sommerferien.

Tvinger seg frem

Men timingen kommer også bare få dager etter at EUs regler om «nettnøytralitet og internasjonal gjesting» ble fremlagt for kongen i Statsråd.

Dette er et regelverk som skal sikre alle EU-borgere at de kan ringe og motta samtaler, sende SMS og bruke datatjenester i alle EU-land uten at det koster mer enn å bruke tilsvarende tjenester nasjonalt. For EU-borgee trer dette i kraft den 30. april i år, altså til lørdag.

Les også: EU vil fjerne kostnader for mobilbruk i utlandet

Det samme regelverket vil også på sikt tvinge alle norske mobilselskaper til å følge Telenors eksempel. Men først må det innlemmet i EØS-avtalen og tre i kraft i Norge.

Når dette vil skje, er imidlertid uvisst.

Sist fredag fastslo samferdselsminister Ketil Solvik Olsen at det har vært for dyrt for nordmenn å bruke mobiltelefon og data på reise i Europa, og at regjeringen vil gjøre noe med det.

Ifølge seniorrådgiver Tor Livius Midtbø i Samferdselsdepartementet er dette en svært viktig sak for forbrukere og næringsliv i de tre EØS EFTA-landene og det har hele tiden vært Norges ønske å få innført dette på samme tid som i EU, altså i løpet av inneværende uke. Men det er det ikke mulig å få til.

Før en norsk lovendring er klar, er heller ikke de norske mobilselskapene forpliktet til å følge EU-reglene.

– Det er vanskelig å si nøyaktig når forordningen vil tre i kraft for EØS EFTA-landene, men vi gjør det vi kan for å få dette på plass så snart som mulig, opplyser pressekontakt Tor Livius Midtbø i Samferdselsdepartementet.

Se priser for dataroaming i Europa hos andre mobilselskaper:

Telia

I forbindelse med at Netcom nylig skiftet navn til Telia, fjernet de roamingkostnadene i Norden og Baltikum. Ringe, tekste og surfe koster nå det samme som hjemme i Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia og Litauen.

I resten av EU og i USA er det en «surfAbroad»-pakke på 50 MB for 29 kroner. Du betaler du to kroner per MB til du har brukt 14,5 MB. Deretter surfer du kostnadsfritt til du når taket på 50 MB.

Når dette er brukt opp kan du bestille ekstra dagspakker på 50 MB for 29 kroner eller ukespakker på inntil 400 MB for 199 kroner

Onecall

Kan kjøpe EU-pakka som gir 200 MB mobildata i Europa eller USA for 59 kroner.

Uten «pakke» koster det 0,49 kroner per MB i Europa og 5 kroner per MB i USA. Sende MMS 0,49 i Europa og USA.

Chess

Bruk av mobildata i EU/EØS og USA: 0,88 kroner per MB, sende/motta mms: 0,99 kroner

Talkmore

Dumpet prisene på mobilbruk i EU/EØS i mars. Nå koster mobildata 0,49 kr per MB, og sende/motta MMS 0,19 kroner.

I USA er prisen 99 per MB og 0,39 for å sende/motta MMS.

Djuice

I EU/EØS aktiveres en makspris på 29 kroner for 60 MB per døgn.

Bruker du mer får du en varsling på sms, og videre bruk av data stoppes for resten av døgnet. Neste dag kan du surfe videre til maksprisen p 29 kroner. Vil du bruke mer data kan du kjøpe ulike pakker, fra 60 MB for 29 kroner til 400 MB for 199 kroner

I USA er det også makspris p 29 kroner, men bare 50 MB. Videre databruk koster fra 29 kroner for 50 MB til 199 kroner for 400 MB