Kommentaren: Nominasjonskabalen og løse kanoner

Illustrasjon: Odd Klaudiussen 

nyheter

Nominasjonsprosessen er i gang for fullt i Troms. Selv om det nok ikke får folk flest til å holde pusten, er denne prosessen langt mer avgjørende for vår fremtid enn de fleste aner.

Opp gjennom historien har ikke akkurat tromsbenken vært kjent som Stortingets fanebærere. En etter en har de gått inn, uten at det fra utsiden ser ut som om de har påvirket noe som helst. Martin Henriksen (Ap) har man knapt hørt om siden han inntok stortingsstolen, og selv om Tove Karoline Knutsen (Ap) har vært en smule mer sentral, antar de fleste at hun nå takker for seg. Diskusjonen om hvem som skal inn er i gang for fullt.

I FrP virker det langt klarere. John Karlsen, lederen av nominasjonskomiteen, avblåser alle antydninger om at det er kamp om førsteplassen. Ifølge ham må det et jordskjelv til for at ikke Per Willy Amundsen skal bli valgt, selv om både tidligere fylkesråd Line Miriam Sandberg og Hanne C.S. Iversen har meldt sin interesse. Sistnevnte er i dag statssekretær for den som for tiden har høyest «standing» i partiet, Sylvi Listhaug, men Karlsen sier at den eneste diskusjonen kommer til å bli om hvem som blir nummer to på lista.

Per Willy Amundsen er i dag statssekretær for kommunalminister Jan Tore Sanner, men er kanskje mer kjent for sine mange provoserende medieutspill. Han har flagget at homofile ikke skal få adoptere, fornektet menneskeskapte klimaendringer, krevd at all religiøs forkynnelse må foregå på norsk og foreslått å opprette asylmottak i Afrika. «Wild Willys» inntreden på Troms-benken forventes i alle fall ikke å bli kjedelig.

Aps representanter fra Troms har ikke akkurat vært synlige de siste årene, og etter tre stortingsperioder ligger det i kortene at Tove Karoline Knutsen nå takker for seg. De fleste i Troms Ap peker på Cecilie Myrseth som Knutsens åpenbare arvtaker. Myrseth er fylkespartileder og har mye støtte internt i partiet. Hun har også markert seg som en dyktig og stødig leder i landsdelen som fylkesrådsleder, til tross for ung alder og begrenset med arbeidserfaring utenfor politikken. Det betyr at hvis hun går for nominasjonen, skal det et mirakel til for å stoppe henne.

Samtidig er det ikke alltid at en stortingsplass er beste karrierevei. Det spørs om ikke Myrseth er bedre tjent med å bli ved roret som fylkesrådsleder, i stedet for å risikere å bli enda en anonym stortingsrepresentant, lik partikollegaene som ikke har satt noe fotavtrykk.

Tromsø har de siste årene sviktet fullstendig når det gjelder å bygge opp nasjonale politikere. Det er nærmest absurd hvor mange flere nasjonale beslutningstakere som kommer fra Harstad og Bodø. Harstad er en gigant når det gjelder oppbygning av politikere, og har avlet fram stortingspolitikere nærmest på rullebånd. Derfor er det på tide med en tydelig tromsøkandidat.

Den mest aktuelle tromsøkandidaten i Arbeiderpartiet ser for øyeblikket ut til å være byråd Ragni Løkhom Ramberg. Et sjeldent friskt pust, og den politikeren som har klart seg best i et ellers famlende byråd. Ramberg har markert seg som en tydelig politiker av kaliber, som det er lenge siden vi har sett i Tromsø-politikken. Med noe så sjeldent som solid arbeidserfaring som advokat før hun ble heltidspolitiker, skiller hun seg også fra broilerveldet. Troms Arbeiderparti har muligheten til å få en høylytt og tydelig stemme fra Tromsø. At Ramberg ikke har blitt tiltenkt en plass i formannskapet, men risikerer å bli kastet ut av rådhuset av Kristin Røymo, gjør timingen ideell.

Nå har Troms Ap mulighet til å satse på en ung, dyktig, kvinnelig politiker som har bevist at hun er duger i byråd. Arbeiderpartiet kaster bort et stort talent om Ramberg skulle bli plassert i en komitelederposisjon, eller som kommunestyrerepresentant.

Myrseth bør ikke gi fra seg en av de viktigste lederrollene i nord for å bli en i mengden av 169 representanter på Løvebakken. Ramberg er mer høylytt og kontroversiell enn mange andre kandidater, og har større sjanse for å bli hørt. Hun kan nok av enkelte bli oppfattet som en løs kanon på dekk, men per i dag har ikke Arbeiderpartiet noen kanon i det hele tatt. Og heller en løs kanon enn ingen kanon.