Etter skoletogets innmarsj på Stortorget, var det Anneli Drecker som holdt tale for dagen. Hun snakket blant annet om hvor viktig det er for barn og unge å ha et tilstrekkelig fritidstilbud.

– Kultur er sentralt i det bildet vi har av nasjonen Norge. Tromsø by har lenge satset på kultur og idrett, noe jeg selv er et direkte produkt av. Jeg vokste opp med et rikt kulturtilbud som ga meg muligheten til å realisere meg selv, fortalte Drecker under talen.

Les alt om 17. mai her!

Lærte av faren

Videre fortalte hun at det blant annet var gjennom faren, Peter Drecker, at hun fikk oppleve viktigheten av frivillighet og profesjonalitet. Peter Drecker trente i flere år ungdom i forskjellige ballidretter.

– Jeg ønsker at alle barn og unge skal få slike muligheter. Å føle at man mestrer noe er essensielt for hvert menneske, fortalte Anneli Drecker.

– Det er en fanesak for meg at kommunen, alle skoler og institusjoner må fortsette og legge til rette for at alle skal få et fritidstilbud.

Integrering

Drecker snakket også om kulturen og idrettens plass i integrering.

– Kultur og idrett er en møteplass for integrering. Kultur er en viktig brubygger mellom nasjoner.

Videre fortalte Drecker om hvor heldige vi i Norge er.

– Min generasjon og våre barn er så heldige at vi ikke har fått kjenne på urettferdighet og krig. Vi har vokst opp i et stabilt samfunn, og det gir oss et spesielt ansvar for å dele og gjøre en innsats – hver og en av oss.

Demokrati var et av nøkkelordene som gikk igjen gjennom hele Dreckers tale.

– Det er vi, folket, som er i sentrum for statens styre. Det var det som ble vedtatt på Eidsvoll i 1814. Det betyr at vi kan og har forandre lovverket flere ganger for å tilpasse oss alvorlige situasjoner som oppstår i tiden vi lever i. Dagens situasjon er slik. Det krever noe annet av oss.