Mamma-mager:

Frykter nybakte mødre får angst for å bevege seg

Hege Robertsen og Lena Brustad er redd feilinformasjon om trening etter svangerskapet kan skape flere pasienter.

VIKTIG Å VÆRE I AKTIVITET: Hospitant i manuellterapi, Hege Robertsen (til venstre) og manuellterapeut Lena Brustad ved Institutt for Manuell Terapi på Nerstranda mener det ikke er noen grunn til å begrense den fysiske aktivitet etter svangerskapet med mindre du har plager eller komplikasjoner.  Foto: Trond Tomassen

Manuellterapeut Lena Brustad ved Institutt for Manuell Terapi på Nerstranda.  Foto: Trond Tomassen

Hospitant i manuellterapi, Hege Robertsen, ved Institutt for Manuell Terapi på Nerstranda.  Foto: Trond Tomassen

nyheter

Etter at iTromsø skrev artikkelen «Hun er byens første mammamage-trener» har flere av byens fysioterapeuter og manuellterapeuter reagert.

– Vi reagerer fordi institutt for Manuell Terapi AS ble etablert i 1975 her i Tromsø av John Helge Hansen, og har siden oppstart behandlet kvinner med svangerskapsrelaterte problemer. Det er mye kunnskap omkring svangerskapsrelaterte plager i vårt fagmiljø her i Tromsø, sier Hege Robertsen, hospitant i manuellterapi ved Institutt for Manuell Terapi på Nerstranda.

Normal trening

Hun peker på at det ikke er alle som har behov for behandling etter svangerskapet, og at de fleste kan komme i gang med treningen kort tid etter fødselen. Man trenger ikke vente i månedsvis etter fødselen.

– De fleste kvinner vil kunne gjenoppta sitt fysiske aktivitetsnivå, slik de gjorde før graviditet. Vår anbefaling er at kvinner kan drive med fysisk aktivitet etter svangerskapet, sier Robertsen.

– Det er ingen grunn til å begrense den fysiske aktiviteten med mindre du er plaget eller opplever komplikasjoner, og hvor raskt du da kan komme tilbake i normal trening er veldig individuelt, utdyper manuellterapeut Lena Brustad.

Kan skape flere pasienter

Hun mener man må være forsiktig med å anbefale at nybakte mødre ikke skal være i aktivitet.

– Vi vil ikke fremme helseangst og angst for å bevege seg etter fødselen, sier Brustad.

– Feilinformasjon kan bidra til å skape flere pasienter, og ved å anbefale mindre fysisk aktivitet etter en fødsel, legger Robertsen til.