Her skal de kåre verdens beste sjømatkokk

Om halvannen uke vil noen av verdens fremste sjømatkokker konkurrere om det uoffisielle verdensmesterskapet i sjømat i Tromsø.

SJØMATENTUSIASTER: Jørn-Eirik Johnsen (foran), Merethe Forfang, Eivind Burkow og Jon Erik Jakobsen inviterer til VM i sjømat om halvannen uke.  

nyheter

Det vil skje under en festival som går av stabelen helgen 3. og 4. juni på Kystens Hus i sentrum.

– Vi har kvalifiseringskonkurranse – nordnorsk mesterskap – på fredagen. Da vil to av de deltakende kokkene få plass i den store finalen lørdag. Der vil de konkurrere mot de beste sjømatkokkene fra resten av Norge, Sverige og Danmark, sier oldermann i Kokkenes Mesterlaug Troms, Jørn-Eirik Johnsen.

LES OGSÅ: Startet Nord-Norges første fiskerestaurant - fikk kjeft fra gjestene (for abonnenter)

Fra hele Norden

I NNM vil en rekke fremragende kokker fra Nord-Norge prøve å komme til finalen i det som arrangørene regner som det reelle, men uoffisielle, verdensmesterskapet i å lage mat fra havet.

At det er nordiske kokker som konkurrerer om tittelen, reduserer ikke verdien av tittelen, mener produsent for Northern Delight, Jon Eirik Jakobsen.

– I de fleste internasjonale konkurranser – som eksempelvis Bocuse dÒr – er det nordiske kokker som lager best sjømat. Nå sist i Ungarn gikk samtlige nordiske kokker videre til finalen, sier Jakobsen.

Ifølge duoen Johnsen og Jakobsen vil VM-konkurransen i Tromsø være annerledes enn de fleste andre kokke-kappestrider.

Folkelig

– Vi ønsker å gjøre det enklere. Vi ønsker å komme tilbake til det folkelige, eller «tilbake til bestemor», sier Johnsen.

LES OGSÅ: Tromsø-kokk jobber med Hellstrøm i Singapore

Et utslag av dette er at kvalifiseringsheatet på fredagen vil være såkalt «speed cooking».

- Det skal ikke være så sofistikert som i vanlige kokkekonkurranser der du er ekstremt nøye med eksempelvis grader på ovnen, sier Jakobsen.

At det skal være lavere skuldre i konkurransen, er også noe konkurransearenaen gir signaler om.

Kokke-striden skal foregå i trappen til det store atriet i Kystens Hus. Der skal både kokker og publikum samles til en mer «rockete» konkurranseform enn man kanskje er vant til i slike sammenhenger.

For unge og gamle

– Vi vil rigge til et podium som konkurransen arrangeres på. Det kommer til å bli kjempeartig, sier Merethe Forfang fra Stiftelsen Kystens Hus.

Både konkurransen og festivalen er et bredt samarbeid mellom en rekke aktører i sjømatbransjen – produsenter, myndigheter og organisasjoner.

LES OGSÅ: Slik jobber skreipolitiet for å stoppe juksing i utlandet (for abonnenter)

Noe av hensikten med festivitasen er å skape blest rundt sjømat hos folk flest.

– Blant annet skjer det ved at vi inviterer barn og unge til å komme hit både fredag og lørdag for å få delta i forskjellige aktiviteter, sier Jørn-Eirik Johnsen.

Familiedag

Lørdagen blir som sagt den store konkurransedagen, men det blir også den store folkefest-dagen. Da vil man kunne lære seg å lage sushi, det blir sjømatquiz med premier – og det er gratis grillmat fra havet til alle barn.

– Da vil både barn og voksne få være med på en rekke aktiviteter og opplegg, sier han.