Inviterer byens befolkning til miljøuke

Remiks arrangerer miljøuka «Grønne spor» i samarbeid med kommunen og lokale bedrifter.

GRØNNE SPOR: Disse spretne folkene arrangerer mijøuka «Grønne spor» i Tromsø. Frav venstre: Marit Hemmingsen (markedssjef i Coop Nord), Bård Jørgensen (direktør i Remiks) og Ivar Sture Hadeland (informasjonsrådgiver i Remiks).   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Neste uke kan byens befolkning ta del i miljøuka «Grønne spor». Hver dag arrangeres det miljøretta aktiviteter, som blant annet workshops, filmvisning, konserter, utstillinger og matservering.

Allerede lørdag tyvstartes miljøuka med et bruktmarked på Erling Bangsunds plass.

LES OGSÅ: Vil ha "grønn" byråd som auksjonarius

– Skal være en miljøby

– Vi har lyst til må gjøre en innsats for å øke folks bevissthet rundt avfall og ressursbruk. Det kastes unødvendig mye brukbare ting, og med noen små justeringer kan summen av unødvendig avfall bli mindre, sier administrerende direktør i Remiks, Bård Jørgensen.

Remiks har samarbeidet med byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg (Ap). Byråd for oppvekst, utdanning og idrett, Brage Larsen Sollund, stiller også opp som auksjonarius i et samarbeid mellom NODA og Ungt Entreprenørskap på Rådhuset søndag 12. juni.

– Tromsø skal være en viktig miljøby, men jeg må presisere at vi ikke skal drive med moralisering. Vårt inntrykk er at folk liker å bidra for å bedre miljøet, sier informasjonsrådgiver i Remiks, Ivar Sture Handeland.

LES OGSÅ: Skal diskutere bilfritt sentrum i Tromsø

– En del av vårt samfunnsansvar

Miljøuka er satt til samme uke som Avfallskonferansen 2016, som i år arrangeres i Tromsø, som samler alle norske pluss noen utenlandske aktører.

– Arrangementene vil dra nytte av hverandre. Gjenvinningsbransjen er blant de fem største næringene i Norge, med en årlig omsetning på mellom 20 og 25 milliarder kroner, påpeker Jørgensen.

– Vi i Remiks anser tiltak som «Grønne spor» som en del av vårt samfunnsansvar, og jeg håper at miljøuka kan bli en årlig foreteelse, sier direktøren.

Coop vil minske matsvinnet

Mengdene av matavfall er noe som ønskes redusert. Dette skal markeres gjennom et storslått matarrangement på Stortorget torsdag 9. juni. Maten som serveres er gratis for alle.

– På «Feeding 1000» skal det serveres masse god mat, av råvarer som er nær utløpsdato. Maten skal lages av toppkokker fra Mydland, og Tommy Olsen, som er kjøkkensjef på Clarion Hotel The Edge.

Coop Nord er leverandør av råvarer, og butikkjeden er veldig opptatt av miljø, ifølge markedssjef Marit Hemmingsen.

– Vi jobber for å minske matsvinnet både i egen organisasjon og blant våre forbrukere. Matsvinn er også et økonomisk problem – det koster mye å kvitte seg med avfallet.