Mandag ettermiddag besøkte seks barnehager Røde Kors-huset. Der fikk de møte dukken Henry, som i årene fremover skal lære barna grunnleggende førstehjelp.

Henry er en spesialutviklet førstehjelpsdukke. Sammen med en førstehjelpssekk, et veiledningshefte og en illustrasjonsbok, skal han lære barn mellom tre og seks år å redde liv.

Til sammen har Røde Kors i samarbeid med Gjensidigestiftelsen og Laerdal Medical AS produsert 3.500 sett med dukker og læringshjelpemidler som skal deles ut til landets barnehager.

– I dag fikk seks barnehager sine sett, og på onsdag skal vi dele ut 18 til, sier tilrettelegger for førstehjelpskurs og hjelpekorpset i Røde Kors, Odd-Bjørn Sørnes.

LES OGSÅ: 90 elever fikk lærerne til å hoppe på havet

Etterspurt opplæring

Sørnes forteller at det har vært flere forespørsler fra barnehagene i Tromsø om førstehjelpskurs for barna.

– Vi holder jevnlig kurs for de ansatte ved barnehagene da det er lovpålagt at de skal ha opplæring i førstehjelp, men flere har ønsket at vi skal komme og kurse ungene også. Det er noe vi har sett behovet for, og som vi endelig kan levere på, sier han.

Læringsopplegget, som har fått navnet «Henry – førstehjelp for barnehagebarn», lærer barna førstehjelp gjennom små historier om Henry og hva som har skjedd med ham.

– Dukken kommer med ti forskjellige skader som barna kan øve seg på å håndtere: Alt fra flis i fingeren til å ha satt noe fast i halsen eller ha fått kokende vann over hånden. Det er et engasjerende opplegg der barna selv – på egne premisser – kommer over små læringsscenarioer som er relevante, sier Sørnes, og fortsetter:

– Gjennom disse lærer barna å sjekke hva som har skjedd, snakke med Henry og finne ut hva som er galt, hente hjelp om det skulle være behov, tenke på om man skal ringe 113 og sist, men ikke minst hjelpe. Det kan være å dra ut flisa og rense etterpå, sette på plaster eller ha kaldt vann på brannskader.

Røde Kors-verdier

Samtidig påpeker Sørnes at barna ikke bare lærer førstehjelp, men også omsorg og det å ta ansvar.

– Vi har sneket inn litt Røde Kors-verdier i opplegget – det å hjelpe hverandre og være snille. Å få kunnskap som også er med på å bygge verdier og holdninger – som det å hjelpe hvis noen har skadet seg – tror jeg er veldig nyttig for alle mennesker å få på et tidlig stadium, sier han.

I alt vil Røde Kors dele ut mellom 30 og 40 Henry-sett i Tromsø.

– Det betyr at kun en av tre barnehager får tilgang på læringsopplegget, dessverre. Vi får se om det ikke blir laget flere dukker etter hvert, sier Sørnes.

UTDELING: Under mandagens utdeling var varaordfører Elin Jørgensen (Rødt) til stede for å takke på vegne av Tromsø-barnehagene og kommunen. Her sammen med tilrettelegger for Røde Kors› førstehjelps kurs, Odd-Bjørn Sørnes. Foto: Privat.
KURSER: Odd-Bjørn Sørnes i Røde Kors viser ansatte ved barnehagene hvordan man bruker Henry og læringsopplegget som dukken er en del av. Foto: Privat