Det er representantskapet i Tromsø Arbeiderparti som satte Herman Kristoffersen på andreplass i sitt forslag til stortingsvalgliste. På topp ble fylkesrådsleder og leder i Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth, plassert.

Selv tar Kristoffersen forslaget med stoisk ro, og humrer godt i kjent stil da iTromsø ber om en «programforklaring».

Innbitt Tromsø-motstand

– Nei, du vet like godt som meg at det er helt og holdent urealistisk. Troms Arbeiderparti nominerer nemlig ikke folk fra Tromsø til topplasseringer på stortingslista, sier Kristoffersen.

Kristoffersen sier at det er helt utenkelig at han selv ender opp som en av toppkandidatene, og det er innbitt Tromsø-motstand i fylkespartiet som er grunnen til det, mener han.

– Jeg pleier å si at det er lettere for en kamel å komme seg gjennom et nåløye enn det er for en tromsøværing å havne på Stortinget for Arbeiderpartiet, sier han med en latter.

«Superdelegater» i Troms Ap

Han sier han er innforstått med at det er slik lokalpartiet fungerer, og at det er lite han kan gjøre med det.

– Det er nå engang slik partiet er skrudd sammen. Det er ikke velgerne eller de menige medlemmene som bestemmer, det er partiets «superdelegater» som setter sammen stortingslista – og de ønsker ikke folk fra Tromsø, sier han.

Halvparten av medlemmene i Troms Arbeiderparti bor i Tromsø, men ifølge Kristoffersen får disse svært lav uttelling når toppverv skal fordeles.

Hadde flertall bak seg i 2013

FØRSTEKANDIDAT: Tidligere AUF-leder Martin Henriksen vant førsteplassen på partiets stortingsvalgliste i 2013.

Han viser til meningsmålinger fra 2013 – da han stilte som motkandidat til Martin Henriksen – som ble partiets toppnavn.

– Meningsmålinger viste at 2/3 av velgerne ønsket meg på topp, sier Kristoffersen.

Han er med andre ord svært avslappet når det kommer til rikspolitiske ambisjoner.

– Det er jo selvfølgelig hyggelig at folk har sansen for det jeg står for politisk, men det er som sagt helt urealistisk at jeg blir valgt, sier han.

– Kan nominasjonen fra Tromsø Arbeiderparti få deg til å tenke på comeback i kommunen?

– Nei, overhodet ikke. Jeg har sagt det før – jeg er helt og holdent ferdig med kommunen og kommunepolitikk.

REPRESENTATIVT: Bjørn Inge Moe mener at Tromsø blir hensyntatt når stortingslisten blir satt sammen.

Leder i nominasjonskomiteen i Troms Arbeiderparti, Bjørn Inge Moe fra Kåfjord, sier at Herman Kristoffersen nok tar feil i sine antakelser om at det er umulig for Tromsø å få inn folk på Stortinget.

– Om vi ser historisk på saken, har alle distrikt i fylket fått sitt, og det har sittet representanter fra hele fylket på Stortinget, sier han.

Han peker på at Tove Karoline Knutsen har bostedsadresse i Tromsø, selv om hun opprinnelig er fra Senja.

Cecilie Myrseth er også bosatt i Tromsø, selv om hun er fra Lavangen.

«Når blir man tromsøværing?»

- Om folk mener at de to ikke er fra Tromsø, så må man jo spørre seg om hvor lenge man må bo der for å regnes. To-tre generasjoner?

Moe sier at nominasjonskomiteen først og fremst ser på valgbarheten til kandidatene når listen settes sammen. Og da er «kjøttvekta» til Tromsø en av flere ting som regnes inn.

- Vi er selvfølgelig klar over at det er mange som bor i Tromsø, og vi håper jo selvsagt at vi skal kunne dra nytte av «Tromsø-suget». Men vi er mest opptatt av å sette sammen en liste som representerer hele fylket og som har gode kandidater både på valgbar plass og som vara, avslutter Moe.