Cecilie Myrseth om Forsvarets langtidsplan: – En svart dag for hele Troms

Regjeringen vil flytte store deler av Forsvaret sørover. Det skaper sterke reaksjoner i landsdelen.

VIL FLYTTES: Helikopterdriften er foreslått å flyttes fra Bardufoss til Rygge. Foto: Trond Sandnes/Folkebladet 

nyheter

– Jeg er først og fremst forbannet. Dette er ikke en omlegging, det er en nedbygging av forsvarsevnen i nord, konstaterer Cecilie Myrseth overfor iTromsø etter fremleggelsen av Forsvarets langtidsplan.

I regjeringens 20-årsplan er det blant annet foreslått å legge ned flystasjonen på Andøya, og at samtlige helikopter flyttes fra Bardufoss til Rygge.

– En svart dag

Myrseth er fylkesrådsleder i Troms og leder for nordnorsk råd, noe som har satt henne tett på debatten som har herjet siden den fagmilitære rapporten ble lagt fram i fjor høst. Hun var derfor ikke spesielt overrasket over planene som ble presentert.

– Det var for så vidt ikke noen store overraskelser, selv om det kan se ut til at det vil ramme Sørreisa hardere enn forventet. Dette er ikke bare en svart dag for forsvarsfylket Troms, men også for landsdelen, uttaler hun.

Frykter for Bardufoss

Pål B. Nygaard, regionstillitsvalgt i Norges Offisersforbund, deler Myrseths frustrasjon over planene og peker spesielt på Bardufoss som et stort offer.

– Det er gjort store investeringer i Bardufoss som nå bare skrotes. Det er svært skuffende og det vil få store etterfølger, sier han og utdyper:

– Det er dramatisk å ikke ha helikopterberedskap i nord, ettersom det kan være svært kritisk i sivile ulykker. Planene vil også sette den sivile flyplassen på Bardufoss i fare, siden den driftes av Forsvaret med støtte fra Avinor, sier Nygaard til iTromsø.

Gir ikke opp

Verken Nygaard eller Myrseth har dog gitt opp å stanse de forventede endringene i Forsvaret.

– Vi kommer ikke til å hvile. Regjeringen har ikke flertall i Stortinget, så vi kommer til å brette om ermene for å sørge for at den foreslåtte planen ikke blir vedtatt, konstaterer Myrseth.