Mindreårige fikk kjøpe øl i hver tredje butikk

Ungdomsskoleelever fikk kjøpe alkohol i hver tredje butikk i Tromsø.

BEDRE KONTROLLER: Øyvind Kind Robertsen (23), nestleder i Juvente og talsperson for Juvente Troms, vil at kommunen skal ha sine skjenkekontroller på butikker nær skoler. Foto: Juvente 

FIKK KJØPE: Juvente, en avholdsorganisasjonen for ungdom, er ikke fornøyd med resultatet fra deres skjenkekontroll. Foto: Arne Teigen, Framtid i Nord 

nyheter

Det er ungdomsorganisasjonen Juvente som har sendt ut en pressemelding om kontrollen de gjennomførte på dagligvarebutikker i Tromsø før jul.

De testet 19 butikker – og ungdom i alderen 13 til 16 år fikk kjøpt alkohol i sju av butikkene. Det tilsvarer 37 prosent.

– Det er tydelig at butikkene fortsatt har en vei å gå før de får kontroll over ølsalget sitt. Våre kontroller viser at mindreårige lett får tak i alkohol fra dagligvarebutikkene og at den kommunale kontrollen er for slapp, sier Øyvind Kind Robertsen (23) i Juvente i pressemeldingen.

Les også: Fjellheisen brøt alkoholloven

Dårlige rutiner

Organisasjonen opplyser at det i Tromsø ble gjennomført totalt 37 forsøk på alkoholkjøp i dagligvarebutikker – og at det ble solgt i 27 prosent av forsøkene.

– Det viser at butikkene har for dårlige rutiner og at den kommunale kontrollen er for dårlig. Det vi ønsker er at kommunen skal få bedre kontrollrutiner, med en bedre og mer målrettet kontroll, sier Robertsen, som er nestleder i Juvente og talsperson for Juvente Troms, til iTromsø.

Les også: Fant flere avvik under skjenkekontroll

Han mener kommunen blant annet bør gjennomføre kontrollene etter skoletid.

– For eksempel synes vi at kommunen bør ha kontrollene på tidspunkt der det er større sannsynlighet for at mindreårige vil prøve å kjøpe alkohol, for eksempel etter skoletid og på butikker nær skoler. Nå er det også slik at kommunen i dag skal ha minst én kontroll per butikk per år og tre ganger så mange kontroller som det er bevillinger i kommunen. Vi mener det bør økes til minst tre kontroller per butikk i året.

Les også: Denne lappen skaper skjenke-trøbbel for Eide Handel

Verre året før

Juvente er en ungdomsorganisasjon for ungdom mellom 13 og 26 år som ikke bruker alkohol eller andre rusmidler. Organisasjonens Tromsø-tall fra året før viser at de mindreårige kontrollørene den gang fikk kjøpe i 16 av 35 butikker.

– Det viser en liten bedring, men det er vanskelig å sammenligne tallene siden kontrollene varierer, kommenterer Robertsen.