Advarer mot å la seg lure av sola

Kreftforeningen advarer mot å falle for fristelsen og bli værende for lenge i sola om gangen.

  Foto: RONALD JOHANSEN RONALD JOHANSEN

nyheter

Det skal ikke mye til for å få solhungrige Tromsø-væringer ut i sola når den først titter fram. Det beste rådet er å nyte sola i passelige doser, sier Kreftforeningen.

– Det er herlig å komme seg ut og kjenne på sol og varme når sola endelig kommer. Det som ofte skjer, er at nettopp fordi det er så lite sol, vil vi ha mest mulig når den først kommer, og da er det en fare for at det kan bli for mye på en gang, sier Mona Stensrud, spesialrådgiver i Kreftforeningen.

Lett å glemme

Ifølge Stensrud gjøres det stadig solvaneundersøkelser som viser at vi vet bedre, men at det likevel er for fristende å glemme det litt.

LES OGSÅ: Her kan du sjekke hvor det var varmest i Tromsø i går

– Det viktigste er at man ikke ligger og blir grillet i timevis i strekk. Da er det en fare for å bli solbrent, noe som kan få følger som tidligere rynker, ulike solskader og i verste fall hudkreft. Det er et faresignal å bli brent, sier Stensrud.

Hun sier det kan være vanskelig å finne den gode balansen, særlig når vi bor der vi bor.

– Man må prøve å nyte sola på en trygg måte, kanskje man kan gå litt til og fra, være i aktivitet og ta jevnlige pauser. Særlig midt på dagen, da er solstrålene på sitt sterkeste.

Flere metoder

I tillegg til å begrense tiden, anbefaler Kreftforeningen å bruke klær som beskyttelse og huske solkrem. Også det å kjenne huden sin og vite når man har fått nok, er et poeng.

LES OGSÅ: I dag var årets varmeste dag!

– En klassisk ting som skjer, er at man satser alt på solkremen, men så smører man kanskje på for tynt eller glemmer et område, og så blir man brent likevel. Det å bruke nok solkrem og å tenke flere metoder for å beskytte seg er veldig viktig, sier Stensrud.

– Selv om man ikke blir solbrent, kan det øke risiko for hudkreft å oppholde seg mye i intens sol. Det er med sola som med så mye annet, vi må nyte den med måte, avslutter hun.