Bildet jeg aldri glemmer

Her sniker ulven seg innpå Terje

Dette bildet er fotograf Terje Mortensens (58) eneste selfie – tatt med et stort kamera i brøkdelen av et sekund.

MØTE: VG-fotograf Terje Mortensen møtte ulven og tok denne selfien som må kunne betegnes som unik.   Foto: Terje Mortensen

Bildet jeg aldri glemmer
  • I sommer har iTromsø startet en ny serie som vi har kalt «Bildet jeg aldri glemmer»
  • Vi snakker med byens fotografer som plukker ut et bildet de selv har tatt og forteller historien bak.
  • Har du et blinkskudd med en tilhørende god historie? Ta kontakt med journalist John Strandmo på telefon 913 72 100 eller john@itromso.no.
nyheter

FOTOGRAF: 58-åringen har vært ansatt i VGs Tromsø-redaksjon siden 1979. Før det jobbet han fem år for «Tromsø».   Foto: John Strandmo

 

– Stedet er Polar Zoo. Da parken åpnet for at publikum kunne hilse på sosialiserte ulver i 2009, var VG på plass. Sammen med en håndfull andre – samt to oppassere – kom jeg innenfor gjerdet.

Ble avvist

Men Mortensen fikk ikke den nærkontakten han ønsket. Ulvene holdt seg på sikker avstand og var mer opptatt av de andre i følget.

– En av de ansatte fortalte at ulvene unngikk meg på grunn av fotoutstyret. Jeg var annerledes og en mulig trussel sammenlignet med de andre.

Fikk bildene

– Likevel fikk jeg bildene – selv om de ikke ble som forventet.

Etter endt oppdrag, samlet gruppen seg – fortsatt innenfor innhengningen – på en liten knaus.

– Der småpratet vi litt – før jeg plutselig følte at noe skjedde bak meg.

Uten å tenke seg om og i ren refleks, tok Terje Mortensen opp kameraet, vendte det mot seg selv og satte fingeren på utløseren. I neste sekund kjente han ulvetungen mot haken.

Utrolig øyeblikk

– Som fotograf må du kunne reagere umiddelbart når noe skjer eller er i ferd med å skje. Det ligger i blodet å fange øyeblikket.

Den ene eksponeringen VG-fotografen fikk av selg selv og ulven, er unikt. Derfor er det også blinkskuddet han husker best.

Nærkontakt

– I minuttene etter tenkte jeg på mulige konsekvenser. Hva om ulven hadde blitt redd og bitt meg fordi jeg dro opp kameraet? Heldigvis gikk det bra og det ble nærkontakt av tredje grad, minner Terje Mortensen.

PS! Har du et blinkskudd med en tilhørende, god historie? Ta kontakt med journalist John Strandmo på telefon 913 72 100 eller john@itromso.no.