iBevegelse

Slik får du en aktiv sommer

Har du laget din plan for en aktiv sommer? Her får du noen spreke tips.

AKTIV: Vær leken og aktiv i sommer, oppfordrer Hilde A. Sandvoll. 

nyheter

All aktivitet er godt for kropp og sjel, men sørg for at du gjør ting som du synes er morsomt, lekent og som gjør deg glad. Du klarer fint å opprettholde din fysiske form, men en lang sommerferie krever at du setter av tid.

LES OGSÅ: Trening og alder, det finnes bare muligheter!

En timeout

Vi har flere hverdager enn helger og flere arbeidsdager enn fridager. De fleste av oss opplever at livet av og til rusker i oss og minner oss på at vi må ta en timeout og hente oss igjen. Hva er det som gir deg det ekstra lille løftet, den energien som du henter fram når det blir krevende på jobb eller utfordringer i hverdagen? For mange av oss er ferie en slik arena der overskuddet og god energi bygges. Den lengste pausen fra hverdagen har vi nå på sommeren. Det er disse dagene i året der solen står høyest på himmelen at du kan ta den lange god timeouten å puste på. Har du tenkt på hvordan disse dagene kan være med på å gi deg ny energi til høsten og vinteren?

LES OGSÅ: Hva gjør deg lykkelig?

Lag en aktiv ferie

Vi har en kropp som er skapt for bevegelse uansett om det er hverdag eller ferie. Mitt sommertips er at med så mye fritid er sommerferien en perfekt anledning til å begynne med fysisk aktivitet om du ønsker å bedre din fysikk. Det er ikke så mye trening eller aktivitet som skal til, og det meste kan du gjøre uten utstyr og hvor som helst. Det kan være alt fra å jogge, svømme, spille ball, ta en spasertur til å gå i fjellet. Og det beste er at det gjør det så utrolig mye lettere å holde de gode vanene ved like når hverdagen kommer. For det er fristende å tenke at bare jeg får ferie så skal jeg hente meg igjen, sove, ligge på stranden og slikke sol, lese en god bok og slappe av. Jeg synes også det er deilig å ligge på stranden og knipse med tærne, men vet du hva jeg synes er aller best? Det er at vi har hele dagen til disposisjon når det er ferie, slik at vi får tid til begge deler, både avkobling og fysisk aktivitet.

Min lille miniøkt

Av egen erfaring er det å være fysisk aktiv på morgenen en god liten rutine. Det gir dagen en kickstart, og så har man resten av dagen til fri disponering. Hva du kan gjøre? Mitt forslag er en rask spasertur eller en joggetur kombinert med noen styrkeøvelser. Her er en liten miniøkt som du kan gjøre. Gjennomfør 3–4 runder av øvelsene så kjapt du kan. Ta tiden, og neste gang du kjører økten prøver du å slå den. Vær nøye med teknikken slik at du gjør øvelsene riktig:

– 10 kroppshevninger (rygg)

– 10 gående utfall (lår og sete)

– 10 armhevninger (bryst)

– 10 sit up (mage)

LES OGSÅ: Her er triksene for å unngå «mobilnakke».

Av-knapp

Nå jeg skrur snart på min av-knapp og skal nyte ferien. Jeg skal ta innover meg alt det som gir meg energi og påfyll. Årets sommermeny inneholder fjellturer og besøk til varmere strøk. Det beste med det hele er tiden sammen med familien min. Så nå skrur jeg snart «av» i forhold til jobb og hverdagsliv og skrur på energiladeren min for å samle inntrykk og minner som jeg kan varme meg på når høsten kommer. Jeg håper at du tar deg tid til en timeout, samler sommerminner, spiser jordbær, får noen flere fregner og nyter sommeren.

God sommer!