Vil anmelde kommunen til tross for skytestans

Byrådets siste vedtak ble stans i all skyteaktivitet i Tromsdalen fra 1. september. Ikke godt nok for Torstein Myhre, som vil anmelde kommunen.

FORNØYD: Jens Ingvald Olsen var fornøyd med vedtaket, men tror det kan komme en klage. 

nyheter

I et ekstraordinært byrådsmøte i dag ble det vedtatt at all skyting skal opphøre i Tromsdalen etter nylige eksterne juridiske vurderinger som sier at aktiviteten som har pågått der siden 50-tallet ikke er lovlig.

– Vi håper å få til en god dialog med skytterne om å finne et godt alternativ. Dette er en sak som har vart i alt, altfor mange år og etter 1. september skal det ikke skytes mer, sier byrådsleder Kristin Røymo (Ap).

BAKGRUNN: Truer med bøter for å få slutt på skyteaktiviteten

– Vi anmelder

For Torstein Myhre i Tromsdalen bydelsråd er ikke 1. september en god nok dato.

– Jeg er ikke fornøyd med vedtaket i dag. Alle juridiske vurderinger svart på hvitt sier at skytingen i Tromsdalen er ulovlig og da er det en ansvarsfraskrivelse uten sidestykke at de ikke stenger umiddelbart. Det er bra at byrådet stopper skytingen 1. september, men det skulle skjedd i dag , sier Myhre, som varsler videre aksjoner.

– Når politikerne ikke tar ansvar, er det gatas parlament som gjelder. Aksjonsgruppa kommer til å fortsette å organisere seg og sende inn folk der når det pågår ulovlig skyting, sier Myhre.

Saken fortsetter under bildet!

ANMELDER: Torstein Myhre varsler at de vil anmelde kommunen etter dagens vedtak. Begge foto: Tobias Stein Eilertsen 

 

Og ikke nok med det.

– Jeg mener aksjonsgruppa bør anmelde Tromsø kommune. Det rettslige grunnlaget sier at skytingen i Tromsdalen er ulovlig, sier han.

Han mener det ikke er kommunens rolle og kjøpe seg tid til å finne en løsning for en ny skytebane.

– Det er ikke kommunens ansvar. Det er skytternes ansvar å ordne. Det er ikke en lovpålagt oppgave, og lovpålagte oppgaver har kommunen nok av, sier Myhre.

LES OGSÅ: – Håper kommunestyret har baller nok til å stoppe skytingen i «Dalen»

Forventer klage

Finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt) er fornøyd med byrådets siste vedtak.

– Etter den juridiske vurderingen som kom i går, kom, det veldig klart fram at skytebanen ikke har vært lovlig etablert og at vi dermed har grunnlag for å stenge skytebanen. Det er et resultat av det omfattende arbeidet som befolkningen i Tromsdalen har gjort, sier Olsen.

Han mener det var på tide.

– Rundt 1990 begynte de første folkeaksjonene så det var på tide. I alle politiske behandlingene de siste 15 årene har det vært et premiss at skytebanen var lovlig etablert. Nå viser det seg at det ikke var det, sier Olsen.

Men klager forventer de.

– Det var viktig å få gjort dette vedtaket før ferien. Med en politisk beslutning gjelder forvaltningslovens premisser. Den sier at et vedtak kan påklages. Slik det har vært med den historiske bakgrunnen med skytebanen, vil det ikke overraske meg om det kommer en klage. Men det er som sagt ingen plikt å klage, smiler Olsen.

Kristin Røymo forklarer hvorfor de har satt datoen til 1. september.

– Da den juridiske vurderingen kom og var så klar, ønsket vi å være tidlig ute, slik at alle blir informert og vi i fellesskap kan finne gode løsninger. Det er bred enighet i det politiske landskapet og blant skytterne selv, om at de skal finne en ny plass. Nå kan vi nærme oss en løsning i fellesskap, sier Røymo.

iTromsø har vært i kontakt med John Pedersen, leder i Tromsdalen bydelsråd, som understreker at saken ikke har vært behandlet om dem enda og at Myhre kun uttaler seg på vegne av seg selv.

- Vi skal behandle saken i kveld. Allerede nå kan jeg si at det er usannsynlig at vi kommer til å anmelde byrådet. Vi er positive til at det er fattet et vedtak om skytestopp i Tromsø, sier Pedersen.