SENTRUM: Vegvesenet er redd sommertrafikken vil føre til flere drepte langs veiene. Én av tre dødsulykker på norske veier skjer nemlig i de tre sommermånedene.

Økt risiko

Rita Helen Aarvold arbeider med trafikksikkerhet i Statens vegvesen, og sier til Vegnett.no at ulykkene i sommertrafikken er mange, og konsekvensene ofte alvorlige.

– Økt trafikk betyr økt risiko. Vi som ferdes på veiene har alle et felles ansvar for å bidra til trafikksikkerheten.

Ifølge Vegnett.no viser foreløpige tall fra Statens vegvesen at 16 personer omkom i juni-trafikken – mot ni i fjor. I løpet av fire dager i begynnelsen av juli har allerede seks personer mistet livet.

Statistikk fra sommertrafikken i juni, juli og august de siste fem årene viser at 49 personer omkommer i trafikken i sommermånedene og rundt 2.000 blir skadd i trafikkulykker.

Preges av høy fart

Sommertrafikken gir ifølge Statens vegvesen flere ulykker med alvorlig utfall ettersom sommerulykkene er preget av høy fart. En annen årsak til økt antall trafikkdrepte er økt trafikk langs veinettet. Kombinert med høy fart kan det gi alvorlige møteulykker hvor flere mister livet eller blir alvorlig skadet.

– Sjåførene har et stort ansvar for å redusere risikoen for ulykker. Bilbelte må brukes og farten må tilpasses fartsgrensene samt vær og føreforhold. I 40 prosent av dødsulykkene har de drepte ikke brukt bilbelte. Mange av disse hadde overlevd med belte, sier Aarvold.

Flest over 45 år

Tall fra Statens vegvesen viser også at majoriteten av de trafikkdrepte om sommeren er over 45 år, og at fleste alvorlige personskader kommer som følge av utforkjøringsulykker i sommermånedene.

– Det er ikke bare de yngre som mister kontroll i sommertrafikken. Flest drepte hittil i sommer er over 45 år. Flest alvorlige skader på sommeren skjer i utforkjøringsulykker. Bilister, og særlig MC-trafikanter, må passe på farten, og beskytte seg med belter og hjelm. Og dette gjelder ikke bare de unge, uerfarne. Særlig menn i aldersgruppen 45- 64 år ser i sommer ut til å være spesielt utsatt, sier trafikksikkerhetseksperten etter å ha finstudert statistikkene, uttaler Aarvold.

Vegvesenet opplyser videre at seks av 22 drepte i trafikken er MC-trafikanter. I fjor sommer var over 30 prosent av de drepte motorsyklister.