På Tromsøbrua henger det rundt hundre hengelåser med navnene på turtelduer som vil forevige kjærligheten sin for hverandre. Men nå blir det skår i gleden, for både forelskede par og smeden. Statens vegvesen har nemlig ingen tro på ei kjærlighetsbro.

– Jeg registrerer at det har kommet en del hengelåser på Tromsøbrua over tid. Vi har nå tenkt å fjerne dem, for det skal ikke være hengelåser der, sier Robert Lied, som er byggeleder for drift og vedlikehold i veivesenet i Tromsø.

Les også: Har du lagt merke til disse låsene?

Kan tynge rekkverket

til VEIVESENET SKILLER OSS AD: Nå er det over for Thea og Birk. I hvert fall for hengelåsene deres.

– Vi fjerner dem av flere grunner. Det handler om det visuelle, men også at det på sikt kan begynne å tynge rekkverket.

Lied kjenner ikke til om noen andre bruer i Tromsø som har blitt utsatt for kjærlighetshengelåsene.

Hver hengelås veier omkring 100 gram, og med rundt hundre hengelåser vil vekten til sammen være på rundt ti kilo belastning for rekkverket på Tromsøbrua. I Paris der tradisjonen er svært populær, der har tusenvis av slike hengelåser ført til skader på broer.

– Låsene har hengt der i flere år, en står det 2009 på. Er det en grunn til at dere først nå velger å fjerne de?

– Vi har registrert at det har begynt å bli en del låser nå, så da tar vi affære. Jo flere låser som henger der, jo flere folk får nok lyst å henge opp nye hengelåser, og det vil vi unngå, sier Lied.

– Går nok bra

– Det er nok både turister og tromsøværinger som har hengt opp låsene. Det går sikkert bra med forholdene deres selv om vi tar ned hengelåsene, sier han.

– Unødvendig

NYGIFT: Dmitrij Glazkov og Kristina Kopanitsa bor begge i Tromsø og er skuffet over at veivesenet nå kutter ned låsene.

Dmitrij Glazkov (27) og Kristina Kopanitsa (24) har akkurat giftet seg når iTromsø møter de utfor tinghuset. De er skuffet over at veivesenet nå klipper av låsene.

– Å henge opp hengelåser på bruer er en fin tradisjon i Tromsø og andre plasser i verden for folk som er glad i hverandre. Slike tradisjoner er med på å gi byen særpreg, og da er det dumt låsene nå fjernes sier Glazkov.

– Jeg synes ikke grunnene til å fjerne dem er gode nok. Hengelåsene er et symbol på kjærlighet, og er viktig for dem som har hengt de opp. Så blir de bare klippet av uten at det er noe reelt problem. Det virker veldig unødvendig, sier Kopanitsa.

Likevel er det også håp for det nye ekteparet om å få hengt opp en hengelås uten at Vegvesenet kommer med avbitertanga.

– Vi får vel bare finne en annen bru å henge låsen på, sier Kopanitsa med et smil.